Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίστα Forbes: Λιγοστεύουν οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

Πανδημία, πόλεμος και υποτονικές αγορές περιόρισαν σε μόλις 236 τις νέες προσθήκες δισεκατομμυριούχων. Οι πιο πολλοί, μάλιστα, είναι Κινέζοι. Στη λίστα και η Rihanna. Τα ονόματα που κυριαρχούν.

Λίστα Forbes: Λιγοστεύουν οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

Δεν ήταν χρονιά για δισεκατομμυριούχους. Είναι 87 λιγότεροι και με περιουσία μικρότερη κατά 400 δισ. δολάρια σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την ετήσια λίστα World's Billionaires του Forbes. Σε μια χρονιά πολέμου, πανδημίας και υποτονικών αγορών, συνολικά 236 άτομα (από το ρεκόρ των 493 το 2021) κατάφεραν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι τον περασμένο χρόνο.

Αυτοί οι νεοφερμένοι στο club προέρχονται από 34 διαφορετικές χώρες. Τους περισσότερους (62 τον αριθμό) παρήγαγε η κομμουνιστική Κίνα. Ο πλουσιότερος αυτοδημιούργητος νεοφερμένος, όμως, είναι από την Ταϊβάν: ο 74χρονος Zhang Congyuan (11,7 δισ. δολάρια), ιδρυτής της Huali Industrial που κατασκευάζει υποδήματα για φίρμες όπως Nike, Puma και Vans. 

Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 50 νεοφερμένους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του 28χρονου Gary Wang (5,9 δισ. δολάρια), συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX με έδρα τις Μπαχάμες.

Στην πρώτη τριάδα πλασάρεται και η Ινδία, με 29 νέους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του 95χρονου φαρμακοβιομήχανου Subba Rao Jasti (1,1 δισ. δολάρια), του γηραιότερου νέου δισεκατομμυριούχου στη φετινή λίστα. 

Μόνο 33 από τους 236 νεοφερμένους είναι γυναίκες και μόλις 11 είναι αυτοδημιούργητοι. Η πλουσιότερη νέα δισεκατομμυριούχος στον κόσμο είναι η Renata Kellnerova, κληρονόμος περιουσίας 16,6 δισ. δολ. του θανόντος συζύγου της, Τσέχου Petr Kellner. Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί είναι η Edythe Broad (6,9 δισ. δολάρια), χήρα του Eli Broad, και η Melinda French Gates (6,2 δισ. δολάρια), πρώην σύζυγος του Bill Gates.

Στις αυτοδημιούργητες γυναίκες που έγιναν δισεκατομμυριούχες φέτος συμπεριλαμβάνεται και η 34χρονη ποπ σταρ Rihanna (1,7 δισ. δολάρια). Από τη βιομηχανία του θεάματος, στη λίστα φιγουράρει και ο σκηνοθέτης του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Πίτερ Τζάκσον, με 1,5 δισ. δολάρια. 

Ο χρηματοοικονομικός και επενδυτικός τομέας παρήγαγε περισσότερους νέους δισεκατομμυριούχους (45) από κάθε άλλο τομέα (και) φέτος. Λογικό. Ο 36χρονος Josh Kushner (2 δισ. δολάρια) της VC Thrive Capital και ο 53χρονος Ramzi Musallam (4 δισ. δολάρια) της Veritas Capital είναι ανάμεσα σε αυτούς.

Οι δύο νεότεροι στη λίστα είναι ιδρυτές εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech): ο 25χρονος Pedro Franceschi και ο 26χρονος Henrique Dubugras, συνιδρυτές των επαγγελματικών πιστωτικών καρτών Brex, με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια ο καθένας. Ας αναφερθεί ότι 30 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τις αποτιμήσεις των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, διπλάσιος σε σχέση με το 2020. 

Τέλος, ο τεχνολογικός τομέας προσθέτει 38 νεοεισερχόμενους στη φετινή λίστα και ο μεταποιητικός τομέας κομίζει 36 νέους δισεκατομμυριούχους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v