Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Βέλγιο φορολογεί τις εταιρείες ενέργειας για να στηρίξει τους καταναλωτές

Στόχος να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και να βοηθηθούν νοικοκυριά και εταιρείες ώστε να αντεπεξέλθουν στα κύματα της ακρίβειας. Παράλληλα, μετατίθεται για μια δεκαετία η εγκατάλειψη του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Το Βέλγιο φορολογεί τις εταιρείες ενέργειας για να στηρίξει τους καταναλωτές

Τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν απροσδόκητα κέρδη από τις συνεχείς ανατιμήσεις προτίθεται να φορολογήσει το Βέλγιο, με στόχο να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία και να βοηθήσει νοικοκυριά και εταιρείες να αντεπεξέλθουν στα κύματα της ακρίβειας, γράφει το Βloomberg.

Η υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten ζήτησε από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου να επιβάλει φόρο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ως «συνεισφορά στην κρίση».

Παράλληλα, η Engie SA συνεργάζεται με τη βελγική κυβέρνηση για μια πιθανή 10ετή παράταση της διάρκειας ζωής δύο πυρηνικών αντιδραστήρων της. Η χώρα είχε σχεδιάσει την πλήρη εξάλειψη της ατομικής της ενέργειας σταδιακά έως το 2025, αλλά τα σχέδια άλλαξαν εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η εταιρεία συνεργάζεται με τη βελγική κυβέρνηση για να «μοιραστεί κινδύνους και ευκαιρίες» και να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα των μερών, είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Catherine MacGregor.

Τα κέρδη από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας φορολογούνται δεόντως, προστίθεται σε σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία μεταξύ 2016-20 η μονάδα Electrabel που ανήκει στην Engie φορολογήθηκε με 84% στην πυρηνική της παραγωγή, πολύ πάνω από το επίπεδο 38% που ορίζεται στην τρέχουσα συμφωνία με το βελγικό κράτος, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Hellen Smeets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v