Πέφτει η τιμή του αερίου, οι ντρίμπλες με τα «ρούβλια» και τις κυρώσεις

Η αγορά φαίνεται να πιστεύει ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχιστεί παρά τα εν πολλοίς αντικρουόμενα μηνύματα γύρω από το νέο σύστημα πληρωμής που απαιτεί η Μόσχα.

Πέφτει η τιμή του αερίου, οι ντρίμπλες με τα «ρούβλια» και τις κυρώσεις

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν για δεύτερη μέρα, καθώς οι αγοραστές αναζήτησαν τρόπους να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,9%. Η αυστριακή OMV AG δήλωσε ότι αναμένει πως οι ρωσικές ροές στην Ευρώπη θα συνεχιστούν, μία ημέρα αφότου υπουργός υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στην Αυστρία ότι οι πληρωμές της συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία. Η Ουγγαρία από την πλευρά της δήλωσε ότι στέλνει ευρώ στην Gazprombank JSC, στην οποία στη συνέχεια επιτρέπει να τα μετατραπεί σε τοπικό νόμισμα, σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό της Μόσχας.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν λύσεις για να καλύψουν τις απαιτήσεις της Μόσχας και να συμμορφωθούν ταυτόχρονα με τις κυρώσεις. Η διαμάχη κλιμακώθηκε απότομα την Τετάρτη, αφού η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες σε Πολωνία και Βουλγαρία επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το νέο της σύστημα.

Η Ρωσία δήλωσε ότι οι ροές προς άλλους αγοραστές που δεν πληρώνουν σε ρούβλια θα μπορούσαν επίσης να σταματήσουν. Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εταιρείες που ανοίγουν λογαριασμό σε ρούβλια για να πληρώσουν το ρωσικό αέριο παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το μπλοκ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση Ιουνίου μειώθηκαν 2,9% στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, αφού έκλεισαν 7,2% χαμηλότερα την Πέμπτη. Το συμβόλαιο έχει πέσει περισσότερο από 20% αυτό τον μήνα, θυμίζει το Bloomberg.

 

Οι τιμές υποχωρούν επίσης καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποδυναμωθεί την επόμενη εβδομάδα, με τη Maxar να προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σκανδιναβία. Το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης μείωσε επίσης την κατανάλωση.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για το φυσικό αέριο που ρέει από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe παρέμειναν σταθερές την Παρασκευή, μετά την αύξηση στις αρχές της εβδομάδας, καθώς η Βαρσοβία αναζητούσε προμήθειες μετά τη διακοπή από τη Ρωσία. Οι ρωσικές προμήθειες στη Γερμανία μέσω της σύνδεσης Nord Stream αναμένεται επίσης να είναι σταθερές, δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v