Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Το 75% των ευρωπαϊκών εταιρειών ξεπερνούν τις προβλέψεις στα κέρδη

Μέση αύξηση 7,7% στα κέρδη ανά ευρωπαϊκή μετοχή, στον απόηχο της διολίσθησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι εκτιμήσεις της Barclays.

Barclays: Το 75% των ευρωπαϊκών εταιρειών ξεπερνούν τις προβλέψεις στα κέρδη

Tρεις στις τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη τους, στα μισά του δρόμου για το δεύτερο τρίμηνο και ενώ η ανοδική πορεία πρόκειται να παραμείνει, δήλωσε η Barclays.

Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ τα πηγαίνει καλύτερα από τα αναμενόμενα το 86% των επιχειρήσεων, ύστερα από δύο απογοητευτικά τρίμηνα, γράφουν οι Financial Times. 

Η αύξηση του κόστους και ο πόλεμος στην Ουκρανία φρενάρουν την αισιοδοξία για το υπόλοιπο έτος. «Οι εταιρείες είναι πιο προσεκτικές σχετικά με τις προοπτικές, ιδιαίτερα για την Κίνα, αλλά οι περισσότερες μένουν πιστές στις εκτιμήσεις (guidance) που έδωσαν για το έτος», τόνισαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays την Παρασκευή. «Αν και τα ζητήματα κόστους εξακολουθούν, ο αντίκτυπος φαίνεται γενικά διαχειρίσιμος», προσθέτουν.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν καταγράψει μέση αύξηση 7,7% στα κέρδη ανά μετοχή σε σύγκριση με πέρυσι και οι αμερικανικές εταιρείες ρυθμό επέκτασης 4,3%, «εν μέσω εξαιρετικά ασταθών αγορών και αυξανόμενων μακροοικονομικών ανησυχιών».

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το αδύναμο ευρώ, που αυτή την εβδομάδα έπεσε σε χαμηλό πενταετίας έναντι του δολαρίου, συμβάλλει στην ενίσχυση της απόδοσης των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Το ευρώ υποχώρησε περίπου 2,5% έναντι του δολαρίου το πρώτο τρίμηνο και δείχνει πως τον Απρίλιο θα κλείσει 4,5% χαμηλότερα. Ένα ασθενέστερο νόμισμα ευνοεί την εγχώρια αξία των κερδών στο εξωτερικό, εξηγούν οι αναλυτές της Barclays.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v