Γερμανικό σχέδιο για πληρωμές αερίου με λογαριασμούς στη Ρωσία

Το ενδεχόμενο να ανοίξει λογαριασμό σε ευρώ στη Ρωσία εξετάζει ο γερμανικός όμιλος Uniper SE. Συνεχίζονται τα αντικρουόμενα μηνύματα από την Ευρώπη για τις ρωσικές απαιτήσεις.

Γερμανικό σχέδιο για πληρωμές αερίου με λογαριασμούς στη Ρωσία

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE δεν θα παραβίαζε τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν άνοιγε λογαριασμό σε ευρώ στη Ρωσία ώστε να πληρώσει για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο.

«Για εμάς, ο αριθμός λογαριασμού δεν έχει σημασία ή το ερώτημα εάν ένας ή δύο λογαριασμοί ανοίγουν σε ένα μέρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Stephan Haufe σε συνέντευξη Τύπου. «Για εμάς έχει σημασία αν η πληρωμή γίνεται σε ευρώ και σε δολάρια, όπως ορίζεται στα συμβόλαια», πρόσθεσε.

Θυμίζεται ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησε από τους αγοραστές να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς στη Gazprombank -έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια- ώστε η ρωσική τράπεζα να μετατρέψει τις πληρωμές σε τοπικό νόμισμα.

Η ΕΕ υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες ότι ο συγκεκριμένος διακανονισμός θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων στη Ρωσία -αν και άφησε επίσης ανοιχτή την πόρτα σε εξαιρέσεις. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ρητά ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι στην Gazprombank θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η Uniper είπε ότι εξετάζει την επιλογή πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρώ σε λογαριασμό στη Ρωσία και όχι στην Ευρώπη. Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση στο ερώτημα πώς θα μπορούσαν στη συνέχεια να μετατραπούν τα κεφάλαια σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ευρώ θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, εφόσον η εταιρεία κηρύξει την πληρωμή ολοκληρωμένη μετά την εκκαθάριση των κεφαλαίων σε ευρώ.

Η Σλοβακία το αμφισβήτησε αυτό, λέγοντας ότι η Gazprombank άνοιξε αυτόματα νέους λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια για ευρωπαίους εισαγωγείς και για να τους ενεργοποιήσει, απαιτεί τη συγκατάθεση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για τη μετατροπή των νομισμάτων. Αυτό θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η Gazprom PJSC διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος περισσότερων περικοπών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει η Ρωσία εάν οι εταιρείες πληρώσουν σε ευρώ, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v