Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε χαμηλό διετίας η πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας

Επιδεινώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση η πτώση της πυρηνικής παραγωγής της γαλλικής EDF, σε συνδυασμό με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πού οφείλεται και πού κυμαίνεται η μεγάλη μείωση επιδόσεων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε χαμηλό διετίας η πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας

Η γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έπεσε σε χαμηλό διετίας τον Απρίλιο, αφού η γαλλική δημόσια εταιρεία κοινής ωφέλειας Electricité de France SA (EDF) βρέθηκε αντιμέτωπη με ελέγχους ασφαλείας και επισκευές, καθώς και με διακοπή του ανεφοδιασμού και της συντήρησης των αντιδραστήρων της.

Η ατομική παραγωγή μειώθηκε στις 21,7 τεραβατώρες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας RTE, που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Πρόκειται για μείωση 20% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και για τη χαμηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η EDF αντιμετώπιζε παρατεταμένες διακοπές εξαιτίας της πανδημίας.

Μηνιαία παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία  (σε GWh). Πηγή: RTE

Η πτώση της πυρηνικής παραγωγής της EDF, σε συνδυασμό με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, καθώς η Γαλλία παραδοσιακά είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο επιβαρύνουν τα οικονομικά της εταιρείας, η οποία πρέπει να εξαγοράσει το έλλειμμα ατομικής παραγωγής της στη χονδρική αγορά με κόστος-ρεκόρ. Ταυτόχρονα, τα έσοδά της περιορίζονται από κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Τον Φεβρουάριο, η EDF είχε δηλώσει ότι η γαλλική πυρηνική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στις 295-315 τεραβατώρες το 2022, από 360,7 τεραβατώρες πέρυσι. Το πρώτο τρίμηνο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 7,6%  σε σύγκριση με πέρυσι, δήλωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα. Πέντε αντιδραστήρες χρειάζονται μακροχρόνιες επισκευές λόγω διάβρωσης σε βασικούς σωλήνες, ενώ τον περασμένο μήνα βρέθηκαν «ενδείξεις διάβρωσης» σε σωλήνες σε άλλους τέσσερις από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της στη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v