Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε υψηλό 13 ετών τα επιτόκια, στο 1%, από 0,75% προηγουμένως. Στο 10% προβλέπει φέτος τον πληθωρισμό. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, σε μια εποχή που εκατομμύρια νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υψηλό κόστος διαβίωσης. Βουτιά κάνει η στερλίνα.

Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Για τέταρτη διαδοχική φορά από τον Δεκέμβριο αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), στη σημερινή της συνεδρίαση, προειδοποιώντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης υπό την πίεση του διψήφιου πληθωρισμού. Τα επιτόκια πλέον διαμορφώνονται στο 1% από 0,75% που ήταν προηγουμένως και φτάνουν στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 13 ετών. 

Στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας καταγράφηκε πλειοψηφία 6-3 υπέρ της αύξησης, ενώ τα μέλη που μειοψήφησαν ήταν υπέρ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,25%, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αυτά τα μέλη, ο Michael Saunders, η Catherine Mann και ο Jonathan Haskel, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση των μισθών.

Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προχώρησαν στην άνοδο των επιτοκίων, σε μια εποχή που εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Οπως σημειώνει, αύξησαν τα επιτόκια για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. 

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 10% φέτος, θα υποχωρήσει την επόμενη χρονιά και θα φτάσει κοντά στον στόχο του 2% σε περίπου δύο χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 30 ετών, στο 7%, καθώς οι τιμές τροφίμων και ενέργειας συνεχίζουν ανοδικά. 

Όπως πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας είναι επιφορτισμένη με την καθοδήγηση της οικονομίας μέσω μιας έκρηξης πληθωρισμού και βουτιάς της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που έχει επιδεινωθεί από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την έναρξη της πανδημίας κάνει η στερλίνα. Χάνει 1,9% και φτάνει στο χαμηλό του 1,2393 δολαρίου, σημείο που είναι το πιο χαμηλό επίπεδό της από την 1η Ιουλίου 2020, ενώ έναντι του ευρώ υποχωρεί 1,4%, με την ισοτιμία στο £0,852.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v