Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπάιντεν ζητά να εγκριθεί η αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Ο πλανητάρχης ζητά το πράσινο φως από το Κογκρέσο, υποστηρίζει η WSJ. Στα αιτήματα της Αγκυρας και η αγορά 40 νέων μαχητικών. Αρνητικό το κλίμα στους Αμερικανούς νομοθέτες. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μπάιντεν ζητά να εγκριθεί η αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων στην Τουρκία, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση των F-16 της γειτονικής χώρας, μεταδίδει η Wall Street Journal. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά είδη για τον υπάρχοντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Εκτός από τη συμφωνία για πυραύλους και ανταλλακτικά, η Τουρκία ελπίζει χωριστά να υπογράψει μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για 40 νέα αεροσκάφη F-16.

Η Τουρκία υπέβαλε αυτό το αίτημα τον Οκτώβριο, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο πλανητάρχης ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μπλοκ. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συμφωνίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση αρκετών από τους Αμερικανούς νομοθέτες που έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια κίνηση.

Το να σημειωθεί πρόοδος σε αυτή τη συμφωνία κρίνεται σημαντικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεδομένου ότι ΗΠΑ και Τουρκία ήρθαν σε αντιπαράθεση το 2017, αφού η τελευταία αγόρασε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και τη διέγραψαν από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ασκεί την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης

«Λίγα 24ωρα πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, η Αμερικανική Κυβέρνηση ζητά από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση F16 στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ΗΠΑ, λοιπόν, καλούν την Ελλάδα να στέλνει όλο και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πουλάνε αεροσκάφη στην Τουρκία με τα οποία πραγματοποιεί δεκάδες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.

Και ο κ. Μητσοτάκης, ως «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος» συγκαλεί αύριο την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί - εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού - την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v