Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει τις παραδόσεις ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία η Ρωσία

Ρωσικών συμφερόντων εταιρεία που εδρεύει στο Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι σταματούν οι παραδόσεις. Υποστηρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί από τις 6 Μαϊου.

Κόβει τις παραδόσεις ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία η Ρωσία

Η Ρωσία θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, 14 Μαΐου, τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, λόγω απλήρωτων χρεών, ανακοίνωσε σήμερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO.

Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία.

«Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος. «Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Ο διαχειριστής ενέργειας της Φινλανδίας πάντως εξήγησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τη χώρα που καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών της από τη Ρωσία. Εξηγεί ότι η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Οπως θυμίζει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v