Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deal με αμερικανική εταιρεία για LNG υπέγραψε η Φινλανδία

Η συμφωνία με την κρατική εταιρεία Gasgrid Finland Oy έρχεται μετά τη συνάντηση της φινλανδικής και της σουηδικής ηγεσίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στόχος η απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Deal με αμερικανική εταιρεία για LNG υπέγραψε η Φινλανδία

Η Excelerate Energy Inc. υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία για τη μεταφορά ενός πλοίου που αποθηκεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Φινλανδία, επιτρέποντας στη χώρα και τη γειτονική της Εσθονία να τερματίσουν, από τον χειμώνα ακόμη, τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σε τελετή στο Ελσίνκι, ο κρατικός διανομέας φυσικού αερίου Gasgrid Finland Oy συμφώνησε την Παρασκευή να ναυλώσει τη χρήση ενός εξειδικευμένου δεξαμενόπλοιου από την Excelerate, γνωστό ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ή FSRU. Τα πλοία χρησιμοποιούνται ως υπεράκτιοι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG.

Η συμφωνία έρχεται μετά τη συνάντηση Φινλανδών και Σουηδών ηγετών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Τα δύο έθνη επιδιώκουν να ενταχθούν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης και να τερματίσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Γερμανία, η Ιταλία και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν επίσης να αυξήσουν τις εισαγωγές LNG με FSRU.

Η Φινλανδία και η Εσθονία αντιπροσωπεύουν περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ζήτησης ετησίως και το δεξαμενόπλοιο μπορεί να παραδώσει 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Excelerate Στίβεν Κόμπος, σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Φινλανδία. Πρόκειται για περίπου 52 φορτία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας.

Η Excelerate σχεδιάζει να αναπτύξει το πλοίο της FSRU, που ονομάζεται Exemplar, στη Φινλανδία μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο Kobos. Επί του παρόντος στην Αργεντινή, το πλοίο θα αποπλεύσει για τη Βαλτική Θάλασσα μετά το τέλος του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου. Ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG θα αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου και οποιαδήποτε περίσσεια μπορεί να πωληθεί σε γειτονικές χώρες, είπε ο Kobos. Η Gasgrid θα είναι υπεύθυνη για την υπογραφή συμφωνιών προμήθειας LNG.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Γερμανία εξετάζει την πιθανότητα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσω ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v