Φυσικό αέριο: Γερμανία-Ιταλία έδωσαν πράσινο φως για άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι

Οι εταιρείες των δυο χωρών πήραν οδηγία να συμμορφωθούν με το νέο σύστημα πληρωμών, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση έγινε σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες. Η επιλογή της «δημιουργικής ασάφειας» στα επίσημα κείμενα και οι προφορικές «παροτρύνσεις».

Φυσικό αέριο: Γερμανία-Ιταλία έδωσαν πράσινο φως για άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι

Η Γερμανία και η Ιταλία είπαν στις εταιρείες τους ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η κίνηση έγινε μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η συζήτηση για την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσουν οι ξένοι αγοραστές για το φυσικό αέριο ανοίγοντας δυο λογαριασμούς, ο ένας εκ των οποίων σε ρούβλια έχει δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, επισημαίνει το πρακτορείο. Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα της Μόσχας και δεν λαμβάνουν πλέον ρωσικό φυσικό αέριο.

Άλλα κράτη μέλη, ωστόσο, ήταν απρόθυμα να κατευθύνουν τις εταιρείες σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια ζωτικών αποθεμάτων ρωσικού φυσικού αερίου που θερμαίνει σπίτια και τροφοδοτεί εργοστάσια.

Οι Βρυξέλλες έδωσαν δύο σετ γραπτών οδηγιών για το πώς θα γίνει η αγορά χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις, αλλά η νομική οδός παραμένει ομιχλώδης, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ συμβούλεψαν επίσης τις εταιρείες σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση να μην ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank.

Ορισμένοι διπλωμάτες από κράτη μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι συμβουλές ήταν σκόπιμα ασαφείς για να μπορέσουν οι χώρες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι και να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι αφήνει την πόρτα ανοιχτή για τις "business as usual"», είπε ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή τους κινδύνευε να υπονομευτεί η ενότητα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας εάν εταιρείες σε ορισμένες χώρες άνοιγαν λογαριασμούς σε ρούβλια, και άλλες όχι.

«Χρειαζόταν να δημιουργήσουν ένα επίπεδο "δημιουργικής ασάφειας"», είπε δεύτερος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις συμβουλές της Επιτροπής. «Ο σκοπός της δημιουργικής ασάφειας είναι να δημιουργήσει αρκετό χώρο για όλες τις διαφορετικές ερμηνείες».

Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είναι «συνιστάται» για τις εταιρείες να ανοίγουν λογαριασμούς στο ρούβλι.

Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι Γερμανοί εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ενημερωθεί από το Βερολίνο ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, εφόσον οι πληρωμές που κάνουν στην Gazprombank δεν είναι στο ρωσικό νόμισμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή, ενέργησε για το θέμα σε στενό συντονισμό με την ΕΕ.

Η ιταλική κυβέρνηση μίλησε επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε «σαφήνεια» σχετικά με το πώς να αγοράζει νόμιμα ρωσικό αέριο, δήλωσε στο Reuters ανώτερη κυβερνητική πηγή. Αυτό συνέβη προτού η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni ανακοινώσει την Τρίτη ότι είχε ξεκινήσει διαδικασίες για το άνοιγμα δύο λογαριασμών, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια, είπε η πηγή.

«Η απόφαση είναι σύμφωνη με όσα κοινοποιήθηκαν από το τμήμα», είπε η πηγή, αναφερόμενη στο τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «γκρίζα ζώνη» το εάν η συμμόρφωση με το σύστημα πληρωμών της Ρωσίας θα παραβίαζε τις κυρώσεις, χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα. Το γραφείο του Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει την Παρασκευή.

Στη γραπτή καθοδήγησή της, η ΕΕ είπε ότι οι εταιρείες μπορούν να αγοράσουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, εάν πληρώσουν στο νόμισμα των υφιστάμενων συμβολαίων τους και δηλώσουν ότι εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Οι περισσότερες συμβάσεις που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια. Ωστόσο, η καθοδήγηση δεν ανέφερε ρητά ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι για τη μετατροπή αυτών των πληρωμών στο ρωσικό νόμισμα θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Η Katja Yafimava, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, είπε ότι δεν υπάρχει νομική βάση που να υποδηλώνει ότι το άνοιγμα λογαριασμού στο ρούβλι παραβιάζει τις κυρώσεις. "Δεν υπάρχει τίποτα στις γραπτές οδηγίες που εμποδίζει τους αγοραστές να ανοίξουν τέτοιους λογαριασμούς. Ενώ οι προφορικές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δημιουργήσει ασάφεια, είναι η γραπτή καθοδήγηση που έχει σημασία", είπε.

Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ, οι οποίες εγκρίθηκαν και από τα 27 κράτη μέλη. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να κινήσουν νομικά μέτρα κατά των κυβερνήσεων που αποτυγχάνουν να τις επιβάλουν, αλλά τα κράτη μέλη διαφωνούν σχετικά με τις πληρωμές φυσικού αερίου.

Η Πολωνία ζήτησε σαφέστερες συμβουλές από τις Βρυξέλλες σχετικά με το εάν οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι.

Ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου οικονομικών υποθέσεων είπε ότι η χώρα ασκεί πιέσεις για μια ξεκάθαρη στάση της ΕΕ, ώστε να «τραβηχτεί μια γραμμή για ολόκληρη την ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v