Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενοχλημένα τα «γεράκια» της ΕΚΤ από δηλώσεις Λαγκάρντ

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Ενοχλημένα τα «γεράκια» της ΕΚΤ από δηλώσεις Λαγκάρντ

Το χρονιοδάγραμμα που σκιαγράφησε με τις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ για τις αυξήσεις επιτοκίων έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θέλουν να μείνει ανοιχτή η εναλλακτική για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δήλωσαν στο Bloomberg καλά πληροφορημένες πηγές. 

Το σχέδιο που αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΚΤ τη Δευτέρα για έξοδο από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων ώς το τέλος του τρίτου τριμήνου ουσιαστικά αποκλείει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που ενόχλησε κάποια «γεράκια», τόνισαν οι πηγές.

«Εάν δούμε τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα είναι σκόπιμο να γίνει μια προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, ανοίγοντας ακόμη και την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, «αν η οικονομία της ευρωζώνης υπερθερμαίνεται».

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ ουσιαστικά ανοίγουν την πόρτα για δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μία τον Ιούλιο και μία ακόμα τον Σεπτέμβριο.

Ενώ έχει αρχίσει να δημιουργείται μια συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για την πραγματοποίηση της πρώτης αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο, μέχρι τώρα ελάχιστοι αξιωματούχοι έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ μια αύξησης 50 μονάδων βάσης όπως αυτή στην οποία προχώρησε η Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v