Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκόβει τη συζήτηση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ο Ορμπαν

Εστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τονίζει ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις κυρώσεις, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ προς τη Βουδαπέστη.

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκόβει τη συζήτηση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ο Ορμπαν

Ο Βίκτορ Όρμπαν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της επόμενης εβδομάδας.

Oπως σημειώνουν οι Financial Times, πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κερδίσει την υποστήριξη για το πακέτο κυρώσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις κυρώσεις, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ για να βοηθήσει τη Βουδαπέστη να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η άρνηση του Όρμπαν να συζητήσει το πακέτο αφήνει τα σχέδια των Βρυξελλών για τερματισμό της εξάρτησης του μπλοκ από το ρωσικό πετρέλαιο να κρέμονται από μια κλωστή.

«Η συζήτηση του πακέτου κυρώσεων σε επίπεδο ηγετών χωρίς συναίνεση θα ήταν αντιπαραγωγική», έγραψε ο Όρμπαν στην επιστολή, την οποία είδαν οι Financial Times. «Θα υπογράμμιζε μόνο τις εσωτερικές μας διαιρέσεις, χωρίς να προσφέρει μια ρεαλιστική ευκαιρία να επιλύσουμε τις διαφορές. Ως εκ τούτου, προτείνω να μην εξεταστεί αυτό το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλ φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύσκολα θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Δεν πιστεύω ότι η αυτή η Σύνοδος είναι το κατάλληλο μέρος για αυτό. Δεν θα έπρεπε να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στη Σύνοδο» τόνισε στο Reuters στα περιθώρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη συνεχίζονται.«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα στο Συμβούλιο που θα αποφασιστεί εκεί» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v