Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στη χρεοκοπία η Ρωσία, σε ρούβλια θα πληρώνει το χρέος

Εκλεισαν το «παραθυράκι» οι ΗΠΑ. Αμερικανικές τράπεζες και ιδιώτες απαγορεύεται να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση. «Εχουμε τα χρήματα και την προθυμία να πληρώσουμε», τονίζει ο Ρώσος υπ. Οικονομικών.

Κοντά στη χρεοκοπία η Ρωσία, σε ρούβλια θα πληρώνει το χρέος

Η Ρωσία θα εξυπηρετήσει το δολαριακό χρέος της σε ρούβλια, επειδή η Ουάσιγκτον δεν θα παρατείνει από σήμερα Τετάρτη την ειδική εξαίρεση, η οποία επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει Αμερικανούς ομολογιούχους.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα κοινό με το 1998, όταν η Ρωσία δεν είχε επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει τα χρέη της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, αναφερόμενος στη χρονιά που η Ρωσία χρεοκόπησε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τοπικά της ομόλογα.

Οπως μεταδίδει το Βloomberg, η ανακοίνωση από τη Μόσχα ήρθε μια μέρα αφότου οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το τέλος της εξαίρεσης, δημιουργώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο στη Ρωσία καθώς προσπαθεί να στείλει κεφάλαια στους επενδυτές και να αποφύγει την κήρυξη χρεοκοπίας.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια «τεχνητή κατάσταση που δημιουργήθηκε από ένα μη φιλικό κράτος», είπε ο Siluanov. «Εχουμε τα χρήματα και την προθυμία να πληρώσουμε».

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα γίνουν σε λογαριασμούς ειδικού τύπου ξένων επενδυτών  (τύπου «C»), στους οποίους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση αφού υποβάλουν αίτηση στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της Ρωσίας, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία οδηγείται πιο κοντά σε μια πιθανή χρεοκοπία, λόγω των κυρώσεων και των περιορισμών που επιβλήθηκαν ως τιμωρία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Τράπεζες και ιδιώτες των ΗΠΑ απαγορεύεται να δέχονται πληρωμές ομολόγων από τη ρωσική κυβέρνηση από τις 12:01 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης σήμερα Τετάρτη.

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει περίπου 100 εκατ. δολάρια σε πληρωμές εξωτερικού χρέους την Παρασκευή. Δεδομένου ότι αναμενόταν η λήξη της εξαίρεσης, άρχισε να μεταφέρει τα χρήματα την περασμένη εβδομάδα, για να προλάβει τους νέους περιορισμούς. Είπε τότε ότι επειδή τα κεφάλαια είχαν πάει στον φορέα πληρωμών, οι υποχρεώσεις της για το χρέος εκπληρώθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v