Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος κυρώσεων ΗΠΑ κατά Ρωσίας: Στο στόχαστρο και η Μαρία Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ολιγάρχες και γιοτ που συνδέονται με τον Πούτιν περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Νέος γύρος κυρώσεων ΗΠΑ κατά Ρωσίας: Στο στόχαστρο και η Μαρία Ζαχάροβα

Nέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία επιβάλλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στον ιστότοπό του την Πέμπτη. Στο στόχαστρο τίθενται πέντε ολιγάρχες και μέλη της ελίτ της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Αλεξέι Μορντάσοφ, βασικού μετόχου και προέδρου της Severstal, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας εξόρυξης χάλυβα, του Σεργκέι Ρολντούγκιν, τσελίστα-μαέστρου και στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που το όνομά του είχε εμπλακεί στα Panama Papers το 2016, αλλά της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ μπαίνουν επίσης 71 φορείς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εντόπισε δύο πλοία συμφερόντων Βλαντιμίρ Πούτιν, το Graceful με σημαία Ρωσίας και το Olympia με σημαία νησιών Κέιμαν με τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο ταξίδεψαν πέρυσι στη Μαύρη Θάλασσα. Αναγνώρισε επίσης άλλα δύο γιοτ που υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Πούτιν και ανήκαν σε ρωσική εταιρεία που έχει υποστεί κυρώσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει ακόμη κυρώσεις στην Imperial Yachts, χρηματιστηριακή εταιρεία που εδρεύει στο Μονακό και επιτρέπει σε ιδιοκτήτες superyacht, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών, να ναυλώνουν τα σκάφη τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν, καθώς και σε αεροπορική εταιρεία που φέρεται πως συμμετείχε σε σχέδιο μεταφοράς αεροσκαφών σε υπεράκτια εταιρεία για αποφυγή κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v