Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα Bloomberg: Πόσο αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα γεράκια επιμένουν και προσπαθούν να εξασφαλίσουν αρχική αύξηση 50 μονάδων βάσης, αλλά δεν φαίνεται να συμφωνούν άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ερευνα Bloomberg: Πόσο αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Οι προσπάθειες των γερακιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξασφαλίσουν μια αρχική αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα θα αποτύχουν, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν σε μια σειρά μικρότερων αυξήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων, τώρα βρίσκεται στο -0,5%, κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ξανά τον Σεπτέμβριο, έδειξε η δημοσκόπηση. Αν και ευθυγραμμίζεται με την υπόσχεση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ να τερματίσει το αρνητικό κόστος δανεισμού το τρίτο τρίμηνο, η κίνηση είναι λιγότερο επιθετική από το μονοπάτι που αναζητούν αξιωματούχοι όπως ο Αυστριακός Robert Holzmann.

Η Λαγκάρντ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου της 9ης Ιουνίου για να επιβεβαιώσει την πιο προσεκτική στρατηγική εξόδου που περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα -- δηλαδή ένα επικείμενο τέλος στις αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας πριν από την άνοδο των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

«Η ΕΚΤ θα προ-δεσμευτεί για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων τον Ιούλιο, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση, όπως είχε προγραμματιστεί, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου», δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics Ltd. «Το ερώτημα είναι αν θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης. Νομίζουμε το πρώτο, αλλά η πίεση αυξάνεται για πιο αποφασιστική δράση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v