Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διψασμένη η ΕΕ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG από ΗΠΑ

Τριπλασιάζουν τις ημερήσιες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή από το 2021, υπερβαίνοντας αυτές της Ασίας. Στήριξη της προσπάθειας για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Διψασμένη η ΕΕ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG από ΗΠΑ

Η Ευρώπη έχει εκθρονίσει την Ασία ως τον μεγαλύτερο προορισμό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ, καθώς η περιοχή που στερείται ενέργειας προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ έστειλαν σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους στην Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, με τις ημερήσιες αποστολές στην περιοχή να υπερτριπλασιάζονται από τον μέσο όρο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Πέρυσι, η Ένωση ήταν ο προορισμός μόνο για το ένα τρίτο των αμερικανικών προμηθειών. Η αύξηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών LNG της Ευρώπης, περίπου το διπλάσιο του μεριδίου που παρατηρήθηκε το 2021.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις προμήθειες του καυσίμου στην Ευρώπη αφού η τελευταία  αποφάσισε να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ακόμη και πριν από αυτό ωστόσο, η περιοχή είχε ήδη παλέψει με μια κρίση εφοδιασμού που εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σε πρωτοφανή επίπεδα. Η προοπτική υψηλότερων κερδών ενθάρρυνε τους Αμερικανούς προμηθευτές με ευελιξία συμβολαίων να παραδώσουν περισσότερα καύσιμα στην Ευρώπη εις βάρος άλλων προορισμών.

Η Ασία, η οποία ήταν ο προορισμός για σχεδόν τα μισά φορτία LNG των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, έχει δει τους όγκους να μειώνονται κατά το ήμισυ το 2022, σύμφωνα με την EIA.

Οι ΗΠΑ αύξησαν επίσης τους συνολικούς όγκους εξαγωγών LNG φέτος. Οι αποστολές του καυσίμου αυξήθηκαν κατά 18% από το επίπεδο του 2021 σε μέσο όρο 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μετά την αύξηση της χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς Sabine Pass και Calcasieu Pass.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v