Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Τα σημεία τριβής για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Καθώς άρχισαν να αποκαλύπτονται οι βασικές παράμετροι του σχεδιασμού της κεντρικής τράπεζας, εμφανίζονται και οι διαφοροποιήσεις ως προς τις προσδοκίες. «Κλειδί» ο ορισμός των παραμέτρων ενεργοποίησης.

Citi: Τα σημεία τριβής για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί το νέο εργαλείο της ΕΚΤ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό της νομισματικής πολιτικής, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει οι «συζητήσεις και οι ζυμώσεις», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Citi.

Οι μέχρι στιγμής αναφορές δείχνουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη στην αρχή των προετοιμασιών της και ότι πολλές επιπλοκές μπορεί να βρίσκονται μπροστά μας. Ο κίνδυνος το εργαλείο να απογοητεύσει ή να αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα δεν είναι αμελητέος. «Ένα μάθημα από αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, είναι ότι το "όριο" που αντέχει στις διαφορές των αποδόσεων των ομολόγων η ΕΚΤ είναι πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι νομίζαμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό», εξηγεί με νόημα η Citi.

«Αρκετές αναφορές υποδηλώνουν ότι το προσωπικό και οι επιτροπές της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να επιταχύνουν τις εργασίες για το εργαλείο κατά του κατακερματισμού και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών αναμένουν να συζητήσουν ένα πρόγραμμα στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου και έχουν αρχίσει να διατυπώνουν και τις προσδοκίες τους», συνεχίζει η τράπεζα.

Έχουν προκύψει διάφορα σημεία συζήτησης καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη ότι το εργαλείο θα ενεργοποιείται όταν τα spreads φτάνουν σε συγκεκριμένα επίπεδα ή διευρύνονται πολύ γρήγορα, προκειμένου να αποτραπούν «παράλογες κινήσεις της αγοράς». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαγκάρντ δεν είπε αν τα όρια θα δημοσιοποιηθούν.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, ο οποίος είναι πιθανό να υποστηρίξει τα χαμηλά κατώτατα όρια, πρότεινε ότι η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας και της Γερμανίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 150 μ.β. και ότι διαφορές άνω των 200 μ.β. θα ήταν αδικαιολόγητες. «Δεν έχουμε ακούσει ακόμη για κατώτατα όρια για άλλες χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διοικητές μπορεί να σκέφτονται ένα μέγιστο περιθώριο και όχι έναν συγκεκριμένο τύπο αποτίμησης, που θα παράγει περιθώρια σύμφωνα με κάποια θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, για παράδειγμα», εξηγεί η Citi.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η συγκράτηση των spreads θα ήταν πιθανότατα ευκολότερη, αν τα κράτη-μέλη έπαιζαν τον ρόλο τους. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel προέτρεψε την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών και ζήτησε ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο στη ζώνη του ευρώ και ένα ευρωπαϊκό «ασφαλές περιουσιακό στοιχείο».

Ένα άρθρο του Bloomberg σήμερα το πρωί υποδηλώνει επίσης ότι θα υπάρξουν κάποιοι όροι για τους υπουργούς Οικονομικών για την ανάπτυξη του εργαλείου. Ωστόσο, η πρόεδρος Λαγκάρντ φέρεται να μην έχει προτείνει ακόμη στους υπουργούς Οικονομικών μια «μεγάλη συμφωνία». Ακόμη και αν το Eurogroup δεν σχεδιάσει δημοσιονομικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το εργαλείο κατά του κατακερματισμού, κάποια μορφή έγκρισης του εργαλείου της ΕΚΤ θα βοηθήσει στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του εργαλείου θα αντισταθμίζονται από την πώληση άλλων τίτλων, απηχώντας κάποιο «συμψηφισμό». Αυτό θα μπορούσε βέβαια να σημαίνει απλώς την έκδοση τίτλων της ΕΚΤ ή πιστοποιητικών καταθέσεων, ή θα μπορούσε να σημαίνει την άμεση πώληση των ομολόγων που κατέχονται στο PEPP, στο PSPP ή σε ένα από τα προγράμματα ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, καταλήγει η Citi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v