Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ουγγαρία μπλόκαρε τη συμφωνία στο Ecofin για ελάχιστο εταιρικό φόρο

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Μίχαλι Βάργκα, δήλωσε στους ομολόγους του ότι η χώρα του δεν μπορεί να στηρίξει τη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας σε αυτή τη φάση.

Η Ουγγαρία μπλόκαρε τη συμφωνία στο Ecofin για ελάχιστο εταιρικό φόρο

Η έγκριση του ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% από την Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε εν αμφιβόλω ξανά σήμερα καθώς η Ουγγαρία προέβαλε την τελευταία στιγμή αντιρρήσεις που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί συμφωνία στο Ecofin για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Μίχαλι Βάργκα, δήλωσε στους ομολόγους του ότι η χώρα του δεν μπορεί να στηρίξει τη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας σε αυτή τη φάση, γκρεμίζοντας τις ελπίδες για μία συμφωνία σήμερα αφότου η Πολωνία είχε άρει τις δικές της αντιρρήσεις.

«Η δουλειά δεν είναι έτοιμη. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης» τόνισε ο Βάργκα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος είχε καταστήσει τη φορολογική συμφωνία βασικό στόχο της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία λήγει σε δύο εβδομάδες, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. Κάλεσε, ωστόσο, τους υπουργούς να συνεχίσουν τη δουλειά για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα μετέπειτα στάδιο.

Στη συνάντηση, η υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, απέσυρε και επίσημα τις αντιρρήσεις της στη συμφωνία.

Οι συζητήσεις στο Ecofin αποσκοπούν σε μία συμφωνία για τη μετατροπή σε νόμο η παγκόσμια μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας που ενέκριναν πέρυσι τον Οκτώβριο σχεδόν 140 χώρες.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία βρίσκονται σε διαμάχη με την Κομισιόν, η οποία κατακράτησε τους πόρους τους για το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της στάσης τους αναφορικά με το κράτος δικαίου και άλλες ευρωπαϊκές αξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v