Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρροή e-mail αποκαλύπτει δίκτυο Πούτιν με μυστική περιουσία $4,5 δισ.

Παλάτια, αμπελώνες, γιοτ και χιονοδρομικά κέντρα «πασών των Ρωσιών» αποκαλύπτουν δυτικές διαρροές που επικαλείται ο Guardian. Το δίκτυο φίλων Πούτιν «προδόθηκε» από τα ηλεκτρονικά του ίχνη, υποστηρίζεται.

Διαρροή e-mail αποκαλύπτει δίκτυο Πούτιν με μυστική περιουσία $4,5 δισ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορηθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις ότι συγκέντρωνε επί δεκαετίες τεράστια μυστική περιουσία μέσω δικτύου ολιγαρχών και φίλων. Δυτικά δημοσιεύματα μιλούν για δίκτυο με περιουσιακά στοιχεία 4,5 δισ. δολαρίων και κοινό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, που «υπέστη διαρροή πληροφοριών».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλείται ανωνύμως Ρώσο εμπειρογνώμονα σύμφωνα με τον οποίο 86 φαινομενικά ασύνδετες εταιρείες ή μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο LLCInvest.ru.

Στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται παλάτι αξίας 1 δισ. στερλινών, το οποίο χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας, ενώ την ιδιοκτησία του έχει διεκδικήσει ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο οποίος τελεί υπό ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις.

Τα οινοποιεία είναι «χόμπι» του Πούτιν και οι αμπελώνες που περιβάλλουν το παλάτι ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του, τον Γκενάντι Τιμτσένκο και τον Βλαντιμίρ Κόλμπιν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Στην ίδια λίστα και το χιονοδρομικό κέντρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013, το οποίο ανήκει στην Ozon, εταιρεία με ιδιοκτήτη τον φίλο του Πούτιν και πρόεδρο της Rossiya Bank Γιούρι Κοβάλτσουκ.

Μια ντάτσα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστή ως Καλύβα του Ψαρά, στις όχθες της λίμνης Λαντόγκα κοντά στο νησί Βαλαάμ, πρόδωσαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία. Μάλιστα, τρεις διαφορετικές εταιρείες φαίνεται να χρησιμοποιούν το όνομα τομέα LLCInvest και να κατέχουν διαφορετικά αγροτεμάχια γύρω από το συγκρότημα, ενώ μια τέταρτη οντότητα LLCInvest — ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονομάζεται Revival of Maritime Traditions — διαχειρίστηκε την κατασκευή.

Η Βίλα Σέλγκρεν στον Φινλανδικό Κόλπο, γνωστή από τους ντόπιους ως «Ντάτσα του Πούτιν», ανήκει στον Σεργκέι Ρουντνόφ, γιο ενός παιδικού φίλου του Ρώσου προέδρου, ο οποίος επίσης έχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru.

Τέλος, η εφημερίδα Guardian συνδέει με «τη μυστική περιουσία του Πούτιν» ένα γιοτ 46 μέτρων, με πέντε καταστρώματα και 10 υπνοδωμάτια, αξίας 23 εκατ. δολαρίων, που ταξιδεύει συχνά κοντά στο παλάτι του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα και το λιμάνι του Σότσι. Ανήκει επίσης στον οργανισμό Revival of Maritime Traditions που έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως συνδεδεμένος με τον Πούτιν.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, GUARDIAN

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v