Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, διασπάστηκαν τα Πέντε Αστέρια

Η υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα άναψε φωτιές. Ο μεγαλύτερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό Ντράγκι είναι πλέον χωρισμένος στα δύο.

Νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, διασπάστηκαν τα Πέντε Αστέρια

Το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι διασπάστηκε χθες, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Ντι Μάιο είπε στους δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι αποχωρεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του οποίου ηγείτο παλαιότερα, και θα δημιουργήσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, μεταδίδει το Bloomberg. Η απόφαση έρχεται μετά από πολλές μέρες αντιπαράθεσης με τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον σημερινό ηγέτη των Πέντε Αστέρων.

Ο Κόντε είναι αντίθετος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Ο Ντράγκι, όμως, υπήρξε ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της χώρας και ταξίδεψε στο Κίεβο νωρίτερα αυτό τον μήνα για να εκφράσει την υποστήριξή του στην προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Πέντε Αστέρια «είχαν το καθήκον να στηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς αμφισημίες», είπε ο Ντι Μάιο. «Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η υποστήριξη των ευρωπαϊκών αξιών δεν μπορεί να θεωρηθεί σφάλμα».

Η συζήτηση έχει διχάσει τόσο την κοινή γνώμη της Ιταλίας όσο και την κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι. Το ρήγμα διευρύνθηκε αυτή την εβδομάδα, ενόψει μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη θέση της Ιταλίας στον πόλεμο.

Ο Ντι Μάιο σχεδιάζει τώρα να συγκροτήσει ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Τουλάχιστον 60 από τους 227 νομοθέτες των Πέντε Αστέρων πρόκειται να τον ακολουθήσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Αντίθετα, ο Κόντε σκέφτεται να αποχωρήσει από τον συνασπισμό του Ντράγκι και να προσφέρει την υποστήριξή του μόνο σε ad hoc βάση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Τα Πέντε Αστέρια ήρθαν πρώτα στις εκλογές της Ιταλίας το 2018, αλλά έκτοτε έπεσαν δραματικά στις δημοσκοπήσεις. Ενώ ο Ντράγκι υποσχέθηκε την Τρίτη να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια και να υπερασπιστεί το καθεστώς κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο 57χρονος Κόντε κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων.

Η κακή απόδοση του κόμματος υπό την ηγεσία του Κόντε επιδείνωσε τις εσωτερικές εντάσεις. Με τη στάση του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κόντε έχει βλάψει τη διεθνή εικόνα της Ιταλίας, «χωρίς καν να καταφέρει» να στηρίξει την εκλογική επιρροή του κόμματος, είπε ο Ντι Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v