Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Φρένο στην επιχειρηματικότητα, «δαγκώνουν» οι τιμές

Στο πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2021 υποχώρησε ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας.

Ευρωζώνη: Φρένο στην επιχειρηματικότητα, «δαγκώνουν» οι τιμές

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης αυτό τον μήνα -πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο- καθώς οι καταναλωτές που ανησυχούσαν για την άνοδο των λογαριασμών επέλεξαν να μείνουν στο σπίτι και να αναβάλουν τις αγορές για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 51,9 τον Ιούνιο από 54,8 τον Μάιο. Ηταν πολύ χαμηλότερος από τις 54,0 μονάδες που προβλέπονταν σε δημοσκόπηση του Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο σύνθετος δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο χαμηλό 16 μηνών και τις 50,0 μονάδες, ακριβώς στο όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από 53,3.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 52,8 από 56,1 -δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες για 55,5 ενώ προσγειώθηκε στην πιο αδύναμη ένδειξη από τον Απρίλιο του 2021.

Η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες έχασε δυναμική και οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν το κόστος των εισροών αυξανόμενο με ρυθμό σχεδόν ρεκόρ, αναγκάζοντάς τες να μετακυλίσουν μέρος αυτού του βάρους στους πελάτες. Ο δείκτης τιμών εισροών αυξήθηκε στο 78,3 από 77,4 και έχει υπάρξει μόνο δύο φορές υψηλότερος στην 24χρονη ιστορία της έρευνας - τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών, στις 52,0 μονάδες από 54,6 τον Μάιο.

Ενας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, έπεσε στο 49,3 από 51,3, για πρώτη φορά κάτω από το 50 τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 51,6 από 55,4, το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v