Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων σε 20 χρόνια στη Νορβηγία

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων όψεως στο 1,25% από 0,75%, υπερβαίνοντας τις δικές της προβλέψεις που έκανε τον Μάρτιο για αύξηση στο 1,0%.

Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων σε 20 χρόνια στη Νορβηγία

Κατά 50 μονάδες βάσης αυξησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας το επιτόκιο αναφοράς την Πέμπτη, προχωρώντας στη μεγαλύτερη αύξηση από το 2002.

Οπως μεταδίδει το Reuters, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα επιδιώκει να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων όψεως στο 1,25% από 0,75%, υπερβαίνοντας τις δικές της προβλέψεις που έκανε τον Μάρτιο για αύξηση στο 1,0%. 

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της επιτροπής για τις προοπτικές και τους κινδύνους, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1,5% τον Αύγουστο», δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Ida Wolden Bache.

Από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης, 14 είχαν προβλέψει ότι η Norges Bank θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης (bps), ενώ έξι είπαν ότι η αύξηση κατά 50 bps στο 1,25% ήταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Για το υπόλοιπο του 2022, το σχέδιο της Norges Bank είναι να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 bps σε κάθε μία από τις τέσσερις εναπομείνασες συνεδριάσεις πολιτικής της, αν και οι μεγαλύτερες αυξήσεις μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή, είπε η Bache σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από 25 bps», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v