Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο της Ελβετίας πάνω από 3 τόνοι ρωσικού χρυσού

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις της ΕΕ. Απαγόρευση στην εξαγωγή και όχι στην εισαγωγή του πολύτιμου μετάλλου. Νόμιμη η αξιοποίηση των ράβδων που παρήχθησαν στη Ρωσία πριν τις 7 Μαρτίου του 2022.

Στο μικροσκόπιο της Ελβετίας πάνω από 3 τόνοι ρωσικού χρυσού

Αξιωματούχοι των ελβετικών τελωνιακών υπηρεσιών εξετάζουν την εισαγωγή 3,1 τόνων ρωσικού χρυσού τον Μάιο για να δουν εάν οι συναλλαγές μέσω Βρετανίας παραβίασαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Ρώσους αναφορικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η Ελβετία εισήγαγε χρυσό αξίας περίπου $200 εκατ. από τη Ρωσία τον Μάιο, τις πρώτες εισαγωγές από τότε που το Κρεμλίνο έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Ελβετία είναι ένα από μεγαλύτερα στον κόσμο κέντρα επεξεργασίας και διαμετακόμισης χρυσού και η Ρωσία ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ράβδων.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Ασφάλειας (BAZG) ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να δηλώσει για νομικούς λόγους ποιος εισήγαγε τον χρυσό ρωσικής προέλευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Περίπου τρεις τόνοι χρυσού που προέρχονται από τη Ρωσία και αξίζουν 194 εκατ. ελβετικά φράγκα (202 εκατ. δολάρια) εισήχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελβετία. Η BAZG ελέγχει τις σχετικές εισαγωγές αναφορικά με τις κυρώσεις που εφαρμόζονται», ανέφερε η BAZG σε ανακοίνωσή της.

Η Ελβετία έχει πρακτικά υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος ρωσικών εταιριών και ιδιωτών. Η εισαγωγή ρωσικού χρυσού στην Ελβετία δεν απαγορεύεται, αλλά αυτό που απαγορεύεται είναι η εξαγωγή χρυσού στη Ρωσία.

Όλες οι ράβδοι που παρήχθησαν από ρωσικές εταιρίες επεξεργασίας χρυσού μετά τις 7 Μαρτίου του 2022 δεν μπορούν πλέον να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών στην Ελβετία. Επί της αρχής, ωστόσο, μπορεί να συνεχίσουν οι συναλλαγές με ράβδους που παρήχθησαν στη Ρωσία πριν από τις 7 Μαρτίου του 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στις συναλλαγές χρυσού υπό άλλη μορφή, όπως κοσμήματα και χρυσά νομίσματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v