Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου για τις αμβλώσεις

Ξεκινά χορός διεθνών αντιδράσεων στην απόφαση που επιτρέπει την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Φρικιαστική» τη χαρακτήρισε ο Καναδός πρωθυπουργός, «οπισθοδρόμηση» ο Βρετανός ομόλογός του και η Γαλλίδα ΥΠΕΞ. Ανακοίνωση και από τον ΟΗΕ.

Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου για τις αμβλώσεις

«Φρικιαστική» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο του 1973 για το δικαίωμα στην άμβλωση, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εκφράζοντας τη συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

«Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός και κανένας άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

 

Παράλληλα, «μεγάλη οπισθοδρόμηση» χαρακτήρισε την απόφαση και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή, εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Για «σημαντική οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα» έκανε λόγο και το Παρίσι, διά στόματος της  υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. «Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί», έγραψε.

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «αποτελεί τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε και η Μισέλ Μπατσελέτ, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v