Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ρωσία απέλασε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κλήτευσε τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για την αποστολή όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία απέλασε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες

Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε διορία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα για να διαμαρτηρηθεί για αυτό που χαρακτηρίσε «στάση αντιπαράθεσης των ελληνικών αρχών απέναντι στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

Το υπουργείο ανέφερε ότι διαμαρτυρήθηκε επίσης κατά της απόφασης της Ελλάδας να κηρύξει ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae». 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v