Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

Η πιο πρόσφατη στάση πληρωμών της Ρωσίας σημειώθηκε το 1998 και προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την κατάρρευση που υπέστη το νόμισμά της. Ομως σε εκείνη την περίπτωση είχαν επηρεαστεί μόνο οι εγχώριοι πιστωτές.

Moody’s: Η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

«Στις 27 Ιουνίου, οι κάτοχοι κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν είχαν λάβει πληρωμές κουπονιών σε δύο ευρωομόλογα αξίας 100 εκατ. δολαρίων μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερολογιακών ημερών, την οποία θεωρούμε γεγονός αθέτησης, σύμφωνα με τον ορισμό μας», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

«Πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω αθετήσεις στις μελλοντικές πληρωμές κουπονιών. Στις 22 Ιουνίου, η ρωσική προεδρία με διάταγμα εισήγαγε μια διαδικασία για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους σε ρούβλια. Εμείς είχαμε την άποψη ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίζαμε τις πληρωμές σε ρούβλια ως αθέτηση πληρωμών για ομόλογα που δεν επιτρέπουν τέτοια επαναδιαπραγμάτευση στους συμβατικούς όρους», συνεχίζει η Moody’s.

Τα ευρωομόλογα που εκδίδονται από τη Ρωσία μετά το 2018 επιτρέπουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις την αποπληρωμή τους να γίνονται σε ρούβλια. Ωστόσο, τα ευρωομόλογα που έχουν εκδοθεί πριν από το 2018 είτε δεν περιέχουν αυτή την εναλλακτική ρήτρα νομίσματος είτε επιτρέπουν την αποπληρωμή μόνο σε άλλα σκληρά νομίσματα (δολάρια, ευρώ, στερλίνα ή ελβετικό φράγκο).

«Έχουμε ήδη σημειώσει δύο αθετήσεις πληρωμών για χρέη χωρίς διαβάθμιση που έχει εκδώσει η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δήλωση του Εθνικού Θεματοφύλακα Διακανονισμού (NSD) στη Ρωσία, οι πληρωμές τοκομεριδίων ύψους 11,2 δισεκατομμυρίων ρουβλιών σε κρατικά ομόλογα OFZ που λήγουν το 2024, οι οποίες ήταν ληξιπρόθεσμες στις 2 Μαρτίου, είχαν καταβληθεί μόνο στους τοπικούς κατόχους των ομολόγων λόγω της εντολής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που απαγορεύει τις πληρωμές σε μη κατοίκους, εξηγεί ο οίκος.

«Η δική μας κατανόηση είναι ότι οι πληρωμές των κουπονιών που οφείλονται σε μη κατοίκους κρατήθηκαν στην NSD και δεν καταβλήθηκαν σε λογαριασμούς κατόχων μη κατοίκων στο εξωτερικό ούτε ήταν προσβάσιμα εντός της Ρωσίας μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος. Ένα τέτοιο γεγονός συνιστά αθέτηση υποχρέωσης του χρέους χωρίς διαβάθμιση, σύμφωνα με τον ορισμό μας. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι οι μεταγενέστερες κύριες πληρωμές και πληρωμές τοκομεριδίων για το εγχώριο χρέος της OFZ συνέχισαν να μη φτάνουν σε μη κατοίκους ομολογιούχους».

«Επιπλέον, μετά την αθέτηση πληρωμών σε τοπικό νόμισμα, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι είχε εξοφλήσει 1,448 δισ. δολάρια (ή 72,4%) των ευρωομολόγων του που λήγουν στις 4 Απριλίου με ρούβλια αντί για δολάρια ΗΠΑ. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί μια επακόλουθη αθέτηση πληρωμών με τη μορφή μιας προβληματικής ανταλλαγής, ενός άλλου τύπου», καταλήγει η Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v