Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Φρένο στην πολιτική Μπάιντεν για το κλίμα

Νέο πλήγμα στον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς με ψήφους 6-3 περιορίζεται το πεδίο δράσης της Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος προς όφελος εταιρειών εξόρυξης άνθρακα και υπέρ πάγιων ρεπουμπλικανικών θέσεων. Στον πάγο η καθαρότερη ενέργεια.

ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Φρένο στην πολιτική Μπάιντεν για το κλίμα

Ένα βαθιά διχασμένο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ψαλίδισε την εξουσία της Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) να περιορίζει τα αέρια του θερμοκηπίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μένοντας στο πλευρό εταιρειών εξόρυξης άνθρακα και πολιτειών που διοικούν Ρεπουμπλικανοί και καταφέροντας πλήγμα στην ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, γράφει το Bloomberg.

Η απόφαση, με ψήφους 6-3, ερμηνεύοντας τον Νόμο για τον Καθαρό Αέρα πιθανώς θα εμποδίσει την κυβέρνηση να επιβάλει το εκτεταμένο σχέδιο μείωσης των εκπομπών που προσπάθησε να εφαρμόσει η EPA επί προεδρίας Ομπάμα. Περιορίζει τα διαθέσιμα εργαλεία της Υπηρεσίας εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απόφαση θα μπορούσε να έχει ευρύ αντίκτυπο και να επηρεάσει άλλες ρυθμιστικές αρχές.

Η πλειοψηφία των δικαστών αποφάνθηκε ότι, ενώ η EPA μπορεί να ρυθμίσει τις εκπομπές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, δεν μπορεί να προσπαθήσει να μετατοπίσει την παραγωγή ενέργειας από μονάδες ορυκτών καυσίμων σε καθαρότερες πηγές, όπως επιδίωκε το Σχέδιο του Ομπάμα για την Καθαρή Ενέργεια. Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς υποστήριξε ότι για να αποκτήσει τόση εξουσία μια υπηρεσία χρειάζεται ξεκάθαρη απόφαση του Κογκρέσου. Στην απόφαση εναντιώθηκαν οι τρεις δικαστές που έχουν διοριστεί από τους Δημοκρατικούς.

Η απόφαση θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση Μπάιντεν να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές των ΗΠΑ έως το τέλος της δεκαετίας, καθώς και τον στόχο για ένα ηλεκτρικό δίκτυο χωρίς άνθρακα έως το 2035. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα είναι αδύνατη χωρίς κανονισμούς για την καταστολή των αερίων του θερμοκηπίου από πετρελαιοπηγές, αυτοκίνητα και εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και χωρίς φορολογικά κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με ποικίλες αναλύσεις.

Σύμφωνα με το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια, τα κράτη ενθαρρύνονταν να μετατοπίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές υψηλότερων εκπομπών, όπως ο άνθρακας, προς επιλογές με χαμηλότερες εκπομπές, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια. Το σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, ενώ ακυρώθηκε επί Ντόναλντ Τραμπ και η EPA υιοθέτησε στενότερη προσέγγιση. 

Αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι το σχέδιο Τραμπ περιόρισε υπερβολικά την εξουσία της EPA, εταιρείες όπως η Westmoreland Mining και 19 πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στράφηκαν στο ανώτατο δικαστήριο για να υπερασπιστούν την πολιτική του τέως προέδρου.

Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος έλαβε υποστήριξη από τεχνολογικές εταιρείες, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v