Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργίες παραλύουν το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι

Το πανευρωπαϊκό βραχυκύκλωμα στις αερομεταφορές συνεχίζεται. Ακυρώνεται το 17% των πτήσεων στο μεγάλο γαλλικό αεροδρόμιο, ενώ στα σκαριά βρίσκονται νέες κινητοποιήσεις. Αυξημένη ζήτηση για ταξίδια και έλλειψη προσωπικού προκαλούν εκρηκτικό κοκτέιλ.

Απεργίες παραλύουν το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι

Περίπου το 10% όλων των πτήσεων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από το αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ ακυρώθηκαν λόγω απεργιών του προσωπικού σήμερα Πέμπτη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου ADP (Aeroports de Paris), ενώ Παρασκευή θα ακυρωθεί το 17% των πτήσεων από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το χάος που μαστίζει την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία συνεχίζεται, ενώ την τρέχουσα 48ωρη κινητοποίηση θα διαδεχθεί πανεθνική απεργία στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της διοίκησης του αεροδρομίου απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους μισθούς. Ως αποτέλεσμα, η Air France-KLM, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας του διεθνούς αεροδρομίου, ακύρωσε 64 πτήσεις στο γαλλικό σκέλος της, ενώ σχεδίαζε να διατηρήσει το 90% των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Η όξυνση της ταξιδιωτικής αναταραχής στη Γαλλία ακολουθεί τις αναταραχές σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και της Φρανκφούρτης, που οφείλονται στις ελλείψεις προσωπικού και τις συνακόλουθες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Οι ΗΠΑ μαστίζονται επίσης από διακοπές στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Η Delta Air Lines την Πέμπτη ζήτησε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για το «απαράδεκτο» ποσοστό των ακυρώσεων και των καθυστερήσεων στις αερομεταφορές.

Καθώς η ζήτηση αυξάνεται αλλά οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν, τα αεροδρόμια και οι αερομεταφορείς στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεων.

Τα γαλλικά συνδικάτα και η διοίκηση των αεροδρομίων έχουν εγκλωβιστεί σε διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, ενώ ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνεται σε πρωτοφανή επίπεδα από τότε που υιοθετήθηκε το ευρώ. Ο επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ADP.

Στην απεργία της Παρασκευής συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών και του προσωπικού ασφαλείας και ανεφοδιασμού του αεροδρομίου.

Παράλληλα, η πορεία διαμαρτυρίας πιθανότατα θα διακόψει την πρόσβαση, προειδοποίησε ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου, καλώντας τους επιβάτες να χρησιμοποιήσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο και το μετρό για να προλάβουν τις πτήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι στον εθνικό φορέα τρένων της Γαλλίας SNCF αναμένεται να απεργήσουν στις 6 Ιουλίου.

Η Air France-KLM έχει προβλέψει ότι θα χρησιμοποιήσει το 90% της χωρητικότητας του 2019 για να καλύψει την έκρηξη της ζήτησης, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει προσλάβει 300 πιλότους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v