Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης εντός του 2022

Υπάρχει πιθανότητα 50%, ίσως λιγότερο, το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί και το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εκτίμησε ο καθηγητής στο Χάρβαρντ, Λώρενς Σάμερς.

Σάμερς: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης εντός του 2022

O πρώην υπουργός Οικονομικών, Λώρενς Σάμερς, δήλωσε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η επερχόμενη ύφεση που έχει προβλέψει να εμφανιστεί νωρίτερα, το 2022, και ως εκ τούτου ο πληθωρισμός να μετριαστεί. 

«Ο κίνδυνος για μια ύφεση το 2022 είναι σημαντικά υψηλότερος από ότι θα εκτιμούσα πριν από έξι ή εννιά εβδομάδες» δήλωσε ο Σάμερς στο Bloomberg. «Αν η οικονομία εισερχόταν σε ύφεση τους επόμενους έξι ή εννιά μήνες, τότε πιθανότατα θα βλέπαμε μείωση στις πληθωριστικές πιέσεις» πρόσθεσε. 

To σενάριο μιας οικονομικής κάμψης που θα προκληθεί από μια «αυτοεκπληρούμενη διαδικασία από τον υψηλό πληθωρισμό και τη μείωση των εισοδημάτων» φαίνεται πιο πιθανό τώρα, δήλωσε ο Σάμερς, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ. 

Υπάρχει πιθανότητα 50%, ίσως λιγότερο, το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί και το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τόνισε ο Σάμερς. 

Αν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση, αυτό θα παρακινούσε τους φορείς άσκησης πολιτικής να μετριάσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, υποστήριξε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v