Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Το 55% των μεσιτών ενοικίασης αυτοκινήτου παραβιάζει τη νομοθεσία

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρατυπίες-παγίδες εις βάρος του καταναλωτή. Τι έδειξε ο πανευρωπαϊκός έλεγχος της Κομισιόν και εθνικών αρχών.

ΕΕ: Το 55% των μεσιτών ενοικίασης αυτοκινήτου παραβιάζει τη νομοθεσία

Τα αποτελέσματα ενός πανευρωπαϊκού ελέγχου των ιστοτόπων μεσιτείας για ενοικίαση αυτοκινήτου δημοσίευσαν σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών. Υπό τον συντονισμό της Επιτροπής, οι αρχές δέκα κρατών-μελών και της Νορβηγίας έλεγξαν 78 σχετικούς ιστοτόπους, συμπεριλαμβανομένων ιστοτόπων αεροπορικών εταιρειών, για να ελέγξουν κατά πόσον οι μεγαλύτεροι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Συνολικά, ο έλεγχος έδειξε ότι μόνο το 45% των ιστοτόπων συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Πολλοί καταναλωτές θα πάνε σύντομα διακοπές και θα νοικιάσουν αυτοκίνητο, συχνά μέσω ιστοτόπων ξενοδοχείων ή αεροπορικών εταιρειών. Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται με πλήρη διαφάνεια σχετικά με τους όρους της μίσθωσης και τον ρόλο των μεσιτών. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν σε ποια εταιρεία να απευθυνθούν σε περίπτωση αναβολής της πτήσης τους. Πρέπει επίσης να λαμβάνουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες για τη συνολική τιμή μίσθωσης και ασφάλισης, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου».

Περίπου το ένα τρίτο των ιστοτόπων, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν διευκρινίζει αν οι καταναλωτές πρέπει να επικοινωνήσουν με τον μεσίτη ή με την εταιρεία ενοικίασης σε περίπτωση ερωτήσεων ή καταγγελιών. Επιπλέον, το 28% των ιστοτόπων δεν αναφέρει σαφώς την εταιρική επωνυμία του μεσίτη και σχεδόν οι μισοί ιστότοποι δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει η ασφάλιση. Οι αρχές διαπίστωσαν επίσης προβλήματα όσον αφορά τις πληροφορίες για τις τιμές, όπως ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με υποχρεωτικές χρεώσεις (π.χ. χρεώσεις για νέους οδηγούς ή για ενοικίαση μονής διαδρομής).

Οι εθνικές αρχές θα επικοινωνήσουν με τους εν λόγω εμπόρους προκειμένου να διορθώσουν τους ιστοτόπους τους και εάν χρειαστεί, θα εκκινήσουν μέτρα επιβολής σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Οι καταναλωτές μπορούν εδώ να αναζητήσουν οδηγίες σχετικά με τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και τους μεσίτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v