Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει η εβραϊκή υπηρεσία στη Ρωσία, απειλείται κρίση Μόσχας-Τελ Αβίβ

Φήμες ότι η ρωσική κυβέρνηση κλείνει το πρακτορείο που οργανώνει τη μετανάστευση Εβραίων της πρώην ΕΣΣΔ στο Ισραήλ. Αλήθεια ή προβοκάτσια;

Κλείνει η εβραϊκή υπηρεσία στη Ρωσία, απειλείται κρίση Μόσχας-Τελ Αβίβ

Η Ρωσία κλείνει την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της μετανάστευσης των Εβραίων της χώρας στο Ισραήλ, κατήγγειλε σήμερα Τρίτη η ισραηλινή κυβέρνηση, αν και η ίδια η υπηρεσία δήλωσε ότι συνεχίζει τη λειτουργία της.

Όπως γράφει το Bloomberg, μια απόφαση του Κρεμλίνου να κλείσει το Εβραϊκό Πρακτορείο, που λειτουργεί από τα τελευταία χρόνια της κομμουνιστικής περιόδου, θα συνεπαγόταν μια δραματική επιδείνωση των δεσμών Μόσχας-Τελ Αβίβ δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των Εβραίων να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Πάνω από 1 εκατ. Εβραίοι έχουν εγκαταλείψει την πρώην Σοβιετική Ένωση και έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η υπηρεσία, ιδιωτικό πρακτορείο στενά συνδεδεμένο με την ισραηλινή κυβέρνηση, είπε ότι «συνεχίζει να λειτουργεί βάσει του προγράμματός της» στη Ρωσία και δεν έχει λάβει «κανένα σχετικό αίτημα» από τις ρωσικές αρχές.

Ωστόσο, επιστολή του Ισραηλινού υπουργού Μετανάστευσης στον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε ότι η υπηρεσία τον ενημέρωσε για οδηγία του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης που τερματίζει τις δραστηριότητές του.

«Μια τέτοια απόφαση έχει δραματικές συνέπειες για τη δυνατότητα των Εβραίων να ασκήσουν το δικαίωμα μετανάστευσης στο κράτος του Ισραήλ, βάσει του Νόμου της Επιστροφής», αναφέρει η επιστολή που επικαλείται το Bloomberg. «Κύριε πρωθυπουργέ, θα ήθελα να παρέμβετε επειγόντως στους ρωσικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συνεχίσουν οι δραστηριότητες του Εβραϊκού Πρακτορείου στη Ρωσία, ώστε να μην πληγεί η συνεχιζόμενη μετανάστευση από τη Ρωσία».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι «μελετά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, βρίσκεται σε επαφή με τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας στην Ιερουσαλήμ και θα ενεργήσει ως προσήκει για να βοηθήσει την Εβραϊκή Υπηρεσία».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, γράφει το Bloomberg. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έχει κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Η υπηρεσία έχει βοηθήσει πρόσφυγες από την Ουκρανία να επανεγκατασταθούν στο Ισραήλ μετά τη ρωσική εισβολή.

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί μετά την έναρξη του πολέμου. Τον Μάιο, ο Πούτιν παρενέβη για να εκτονώσει την ένταση που προκάλεσαν τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο Αδόλφος Χίτλερ μπορεί να ήταν Εβραίος.

Επίσης, η Ρωσία, που παραδοσιακά διατηρούσε στενή συνεργασία στον τομέα ασφάλειας με το εβραϊκό κράτος, έχει γίνει πιο επικριτική έναντι των αεροπορικών χτυπημάτων του Ισραήλ στη Συρία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v