Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Τζόνσον

Σε κρίση η βρετανική κυβέρνηση μετά την επιστολή παραίτησης που υπέβαλαν στον Μπόρις Τζόνσον ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Υγείας.

Βρετανία: Τριγμοί στην κυβέρνηση Τζόνσον

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υπέβαλαν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Ο Τζάβιντ ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «ισχυρό συντηρητικό κόμμα με αρχές».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον. «Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης» είπε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

Ο Σουνάκ (φωτ.) έγραψε σε μήνυμα του στο Twitter ότι οι πολίτες αναμένουν η διακυβέρνηση να ασκείται με κατάλληλο, επαρκή και σοβαρό τρόπο, και για αυτό υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. 

Της παραίτησης των δύο υπουργών είχε προηγηθεί η δημόσια συγγνώμη του Μπόρις Τζόνσον για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ σε κυβερνητικό ρόλο, μολονότι γνώριζε ότι υπήρχε καταγγελία κατά του βουλευτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο Τζόνσον παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για την καταγγελία το 2019.

Σε πρώτη φάση, το πρωθυπουργικό γραφείο ισχυρίστηκε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε τις παλαιότερες καταγγελίες σε βάρος του Πίντσερ όταν τον διόρισε αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία, τον Φεβρουάριο. Όταν αποκαλύφθηκε όμως ότι ήταν ενήμερος από το 2019, δήλωσε ότι ο διορισμός του Πίντσερ ήταν «λάθος» και ζήτησε συγγνώμη. 

«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος. Ζητώ συγγνώμη από όποιον επηρεάστηκε από αυτό», είπε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι δύο υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο κ. Πίντσερ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και έχει τεθεί σε αναστολή ως βουλευτής των Τόρις.

Από την άλλη, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι στηρίζει «100%» τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μεταδίδει το BBC.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση Τζόνσον καταρρέει. «Έπειτα από όλη αυτή την προχειρότητα, τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση τώρα καταρρέει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών Μπιμ Αφολάμι

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε απόψε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν.

Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία. Νωρίτερα, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνησή του, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v