Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη γωνία ο Τζόνσον, μάχη για την πολιτική του επιβίωση

Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία. Εχουν παραιτηθεί πάνω από 10 μέλη της κυβέρνησης. Αίτημα για αλλαγές στους κανονισμούς, για να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής. Ο Τζόνσον δεσμεύεται να συνεχίσει τη δουλειά του ως πρωθυπουργός.

Στη γωνία ο Τζόνσον, μάχη για την πολιτική του επιβίωση

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητά του να «συνεχίσει» τη θητεία του, παρά τη χιονοστιβάδα των παραιτήσεων από την κυβέρνησή του, οι οποίες τον αποδυναμώνουν με φόντο μια διαδοχή σκανδάλων.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, που ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, ειναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ακόμη στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα.

«Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ' αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.

Αίτημα βουλευτών για αλλαγές στους κανονισμούς

Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν σήμερα επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα και περισσότερα αιτήματα για την παραίτησή του.

Ο Σκίντμορ ζητεί στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο επί πρότασης μομφής του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.

"Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η (Επιτροπή) 1922 να επανεξετάσει επειγόντως τους κανόνες που εμποδίζουν τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής", σημείωσε ο Σκίντμορ.

"Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", σημείωσε παράλληλα ο Τομ Χαντ, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Τζόνσον τις καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά κατά του πρώην αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία Κρίστοφερ Πίντσερ, και ανακοίνωσε την υποβολή και από τον ίδιο επιστολής στην αρμόδια επιτροπή για πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.

Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών του

Παραιτήθηκε και η Τζο Τσόρτσιλ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

"Τα πρόσφατα γεγονόταν έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της", έγραψε η ίδια στο Twitter.

Ακόμη μία παραίτηση από βρετανικό υπουργείο υποβλήθηκε νωρίτερα, καθώς αποχώρησε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα παιδιά και τις οικογένειες, Γουίλ Κουίνς. Νωρίτερα είχαν παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Υγείας.

Οπως σημειώνει ο Guardian, ο Κουίνς υπερασπίστηκε τον Μπόρις Τζόνσον σε συνεντεύξεις του τη Δευτέρα και λέει ότι παραιτήθηκε επειδή χρησιμοποίησε ψευδείς πληροφορίες σε εκείνες τις συνεντεύξεις που του είχε δώσει η Ντάουνινγκ Στριτ. Είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν γνώριζε τις καταγγελίες κατά του βουλευτή του κόμματος Κρις Πίντσερ για σεξουαλική παρενόχληση ανδρών.

Ανέφερε ότι του είχε δοθεί «κατηγορηματική διαβεβαίωση» ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε κανέναν «συγκεκριμένο» ισχυρισμό εναντίον του Πίντσερ όταν τον διόρισε στη θέση του αναπληρωτή υπεύθυνου κομματικής πειθαρχίας νωρίτερα φέτος. Αυτό όμως δεν ήταν αλήθεια.

Ο Κουίνς λέει στην επιστολή παραίτησής του ότι μίλησε με τον Τζόνσον χθες το βράδυ και ότι του ζήτησε μια «ειλικρινή συγγνώμη». Αλλά ο υφυπουργός σημειώνει ότι πρέπει να παραιτηθεί ούτως ή άλλως επειδή επανέλαβε αυτό που του είπε «καλή τη πίστει».

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε και η υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βικτόρια Ατκινς, λέγοντας στον Τζόνσον σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Instagram ότι οι αξίες της ακεραιότητας και της ευπρέπειας έχουν «σπάσει» υπό την ηγεσία του. «Μπορούμε και πρέπει να είμαστε καλύτεροι από αυτό», γράφει. Tην παραίτησή του υπέβαλε και ο υπουργός χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Τζον Γκλεν και ο Στιούαρτ Άντριου από υπουργός Στέγασης, λέγοντας ότι οι Τόρις δεν πρέπει να «υπερασπίζονται τους ανυπεράσπιστους».

Λίγη ώρα αργότερα, υπέβαλαν κοινό αίτημα παραίτησης πέντε ακόμα υπουργοί της κυβέρνησης, οι Κέμι Μπάντενοχ, Νιλ Ο'Μπράιεν, Άλεξ Μπούργκχαρτ, Λι Ρόουλεϊ και Τζούλια Λόπεζ.

Αμέσως μετά παραιτήθηκε και η Μιμς Ντέιβις.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς επιλέγεται διάδοχός του;

Η σημερινή ημέρα βρήκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προσκολλημένο στην εξουσία, αλλά βαριά πληγωμένο από την παραίτηση υπουργών του, οι οποίοι τον έκριναν ακατάλληλο για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ και ολοένα μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών ζητεί την παραίτησή του. 

Η σημερινή ημέρα βρήκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προσκολλημένο στην εξουσία, αλλά βαριά πληγωμένο από την παραίτηση υπουργών του, οι οποίοι τον έκριναν ακατάλληλο για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ και ολοένα μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών ζητεί την παραίτησή του.

Ο Τζόνσον γλίτωσε παρά τρίχα από πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε να του χαρίζει ασυλία για 12 μήνες από μια άλλη. Ωστόσο κάποιοι βουλευτές του Συντηρητικού του Κόμματος προσπαθούν να αλλάξουν τους κομματικούς κανόνες για να συντομεύσουν αυτήν την περίοδο ασυλίας.

Επίσης άλλοι βουλευτές απηύθυναν έκκληση στους υπουργούς της κυβέρνησής του να κινηθούν εναντίον του.

Πώς θα μπορούσε ο Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να βρεθεί αντικαταστάτης του;

Ακολουθεί παράθεση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό:

- Ο Τζόνσον θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος ότι έχει χάσει την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού του συμβουλίου και να παραιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

-Κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να ζητήσουν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει, αναγκάζοντάς τον σχεδόν σίγουρα να παραιτηθεί. Ωστόσο δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εσωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας και του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, παραμένουν στη θέση τους.

- Ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος ώστε να μπορέσουν να διεξαγάγουν κι άλλη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής νωρίτερα από αυτό που επιτρέπεται τώρα. Εκλογές για τα μέλη της λεγόμενης Επιτροπής 1922, η οποία ορίζει τους κανόνες του κόμματος, αναμένεται να διεξαχθούν προσεχώς.

Εύρεση διαδόχου:

Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα διεξαχθεί διαδικασία για την εξεύρεση νέου ηγέτη. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανόν να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, την οποία επιβλέπει η Επιτροπή 1922.

- Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων.

- Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.

- Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες.

- Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης.

- Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί όλο αυτό;

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το πόσοι βγαίνουν μπροστά. Η Τερέζα Μέι εξελέγη ηγέτις λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στα μέσα της διαδικασίας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την ίδια της πρόθεσής της να παραιτηθεί.

ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v