Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στην Μπουρκίνα Φάσο ο εξόριστος πρώην πρόεδρος Κομπαορέ

Ο Κομπαορέ και άλλοι πρώην ηγέτες της χώρας που είναι ακόμη εν ζωή θα συμμετάσχουν σε μια σύνοδο με στόχο «την επιτάχυνση της εθνικής συμφιλίωσης» απέναντι στις τζιχαντιστικές επιθέσεις που έχουν αιματοκυλίσει τη χώρα από το 2015 και εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Επέστρεψε στην Μπουρκίνα Φάσο ο εξόριστος πρώην πρόεδρος Κομπαορέ

Ο πρώην πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ επέστρεψε σήμερα στη χώρα του, για πρώτη φορά αφότου εκδιώχθηκε από τη χώρα με τη λαϊκή εξέγερση του 2014 και αυτοεξορίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο Κομπαορέ, 71 ετών, προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση της Ουαγκαντούγκου γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδας), με το αεροσκάφος που έθεσε στη διάθεσή του ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού. Είναι η πρώτη φορά που πατάει το πόδι του στη χώρα του από τον Οκτώβριο του 2014, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν όταν επιχείρησε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να παραμείνει στην προεδρία, έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία. Δεν πρόκειται πάντως για οριστική επιστροφή, αφού θα παραμείνει μόνο για μερικές ημέρες, κατόπιν πρόσκλησης του αντισυνταγματάρχη Πολ Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα, του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας που ανέτρεψε πραξικοπηματικά τον πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Κομπαορέ και άλλοι πρώην ηγέτες της χώρας που είναι ακόμη εν ζωή θα συμμετάσχουν σε μια σύνοδο με στόχο «την επιτάχυνση της εθνικής συμφιλίωσης» απέναντι στις τζιχαντιστικές επιθέσεις που έχουν αιματοκυλίσει τη χώρα από το 2015 και εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Στο αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του, κρατώντας πλακάτ και πορτρέτα του, για να τον χαιρετίσουν. «Ήρθαμε να τον υποδεχτούμε και να του υποβάλουμε τα σέβη μας. Είναι μεγάλη ημέρα για όλους μας, γράφεται νέα ιστορία από σήμερα», είπε μια 36χρονη εκπαιδευτικός, η Αλιντά, που κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον πρώην πρόεδρο, το Ζινιαρέ.

Ο Αμιντού Καμπορέ, ένας έμπορος, είπε: «Σήμερα απειλείται η ίδια η ύπαρξη της χώρας και ο Μπλεζ μπορεί να συμβάλει για την αποκατάσταση της ειρήνης».

Μετά το πραξικόπημα της 24ης Ιανουαρίου, ο Νταμίμπα προσπαθεί να συνενώσει τον πολιτικό κόσμο για να τον βοηθήσει στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων. Εκτός από τον Κομπαορέ, που ήταν πρόεδρος από το 1987 μέχρι το 2014, έχουν προσκληθεί στην αυριανή σύνοδο οι πρώην πρόεδροι Ζαν-Μπατίστ Ουεντραόγκο (1982-83), Ισαάκ Ζιντά (κυβέρνησε για μικρό χρονικό διάστημα το 2014 και σήμερα ζει εξόριστος στον Καναδά), Μισέλ Καφαντό (2014-15) και ο Καμπορέ, που εξελέγη το 2014 και ανατράπηκε τον Ιανουάριο.

Η επιστροφή του Μπλεζ Κομπαορέ ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κατοίκους. Στις 6 Απριλίου ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στη δολοφονία του προκατόχου του, του Τομάς Σανκαρά, τον οποίο ανέτρεψε πραξικοπηματικά το 1987 για να πάρει την εξουσία. «Θα συνιστούσε κατάχρηση εξουσίας να επιστρέψει ο Κομπαορέ στην Μπουρκίνα Φάσο και να ξαναφύγει. Αυτό θα σήμαινε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε δίκαιο, ούτε νόμος», εκτίμησε ο Μπενεβέντε Στανισλάς Σανκαρά, ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Σανκαρά.

«Αυτή η σημαντική συνάντηση για την επιβίωση του Έθνους δεν εμποδίζει τις δικαστικές διαδικασίες εναντίον ορισμένων» εκ των συμμετεχόντων, ανακοίνωσε από την πλευρά της η προεδρία, την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v