Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήγμα για τις τουρκικές τράπεζες οι νέοι κανόνες, λέει η Moody's

Πιστωτικά αρνητικός για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας ο νέος κανονισμός που θέτει περιορισμούς στις χορηγήσεις δανείων, τονίζει ο οίκος. Μειώνεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πλήγμα για τις τουρκικές τράπεζες οι νέοι κανόνες, λέει η Moodys

Καταπέλτης η νέα έκθεση της Moody's για τις τουρκικές τράπεζες και τους κανονισμούς που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Ο νέος κανονισμός που εισήχθη για τις τουρκικές τράπεζες είναι credit negative, εκτιμά η Moody's.

«Ένας νέος κανονισμός που απαγορεύει στις τράπεζες να χορηγούν νέα δάνεια σε τουρκικές εταιρείες σε λίρα, αν κατέχουν υψηλά επίπεδα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων σε ξένο νόμισμα, είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για τον τραπεζικό τομέα της χώρας», επισημαίνει η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης.

Ο κανόνας που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου μήνα δυνητικά πλήττει την ποιότητα των δανείων των τραπεζών και μειώνει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει ήδη πληγεί από την ανορθόδοξη χάραξη νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Η κανονιστική τροποποίηση που εισήγαγε ο Τραπεζικός Οργανισμός Εποπτείας της Τουρκίας (BRSA) απαγορεύει τον δανεισμό σε τουρκικές λίρες από τις τράπεζες της χώρας στις εταιρείες με ρευστά περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα άνω των 15 εκατ. δολαρίων, που να αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% του συνολικού ενεργητικού τους ή των ετήσιων εσόδων (όποιο είναι υψηλότερο).

Ομόλογα σε ξένο νόμισμα και ευρωομόλογα που εκδόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση και τις τουρκικές εταιρείες εξαιρούνται από τον υπολογισμό των ρευστών περιουσιακών στοιχείων, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Οι επιχειρήσεις με ελλείψεις συναλλάγματος σε διάστημα τριών μηνών εξαιρούνται επίσης από τη ρύθμιση.

Ο κανονισμός αυξάνει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης για τον εταιρικό τομέα και θα μπορούσε, με τη σειρά του, να οδηγήσει στις πιέσεις ποιότητας ενεργητικού για τον τραπεζικό τομέα.

Η ρύθμιση επιβεβαιώνει περαιτέρω το απρόβλεπτο του περιβάλλοντος πολιτικής της χώρας.

Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν νέα μέτρα στην προσπάθειά τους να μειωθεί η πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά αυτά τα μέτρα έχουν ολοένα μειωμένο αντίκτυπο και δεν αντιμετωπίζουν τη βασική αιτία της υποτίμησης της λίρας, που είναι η ανορθόδοξη πολιτική της Τουρκίας.

Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 70% από τον Απρίλιο του 2022. Η μείωση της πρόσβασης των εταιρειών σε πιστώσεις, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι ανεξέλεγκτος, αυξάνει σημαντικά το κόστος αναχρηματοδότησής τους και τις ανάγκες για ρευστότητα.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά οι εταιρικές επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα, γεγονός που υπονομεύει την αντοχή τους στην περαιτέρω αποδυνάμωση της αξίας της λίρας, η οποία έχει χάσει το 24% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.

Η νέα ρύθμιση ακολουθεί μια σειρά μέτρων που επιβλήθηκαν στις τράπεζες τους τελευταίους τρεις μήνες, με στόχο την επιβράδυνση της αύξησης των δανείων. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν υψηλότερους συντελεστές στάθμισης στα δάνεια σε συγκεκριμένους τομείς από την BRSA.

Τα επιτόκια δανεισμού που χρεώνονται από τις τουρκικές τράπεζες έχουν αυξηθεί συνεπώς. Η αναταραχή των κανονισμών αντικατοπτρίζει την επιθυμία της κυβέρνησης να δει τα δάνεια να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι εξαγωγικές βιομηχανίες, η γεωργία και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμπεραίνει η Moody's.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v