Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί η Fed να ξαφνιάσει τις αγορές;

Τι εκτιμούν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι για την πορεία των μετοχών, μετά τη νέα αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού και οικονομικής επιβράδυνσης.

Μπορεί η Fed να ξαφνιάσει τις αγορές;

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίαση του Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη.  

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όπως ο Κρίστοφερ Γουόλερ έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, καθώς οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε νέα υψηλά 40ετίας.

Έκθεση έδειξε επίσης απότομη άνοδο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας και αντανακλά το υψηλότερο κόστος των ενοικίων και της στέγασης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μικρή η πιθανότητα να αποκλίνει από την αναμενόμενη αύξηση 0,75% η Fed, αν και αρχικά γινόταν λόγος για αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Ωστόσο, οι αγορές θα μπορούσαν να εκπλαγούν από τυχόν μηνύματα του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι αγορές futures στοιχηματίζουν ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα είναι 3% τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας αύξηση επιτοκίου 0,75%. Ωστόσο, ενδείξεις ότι η Fed ανησυχεί για την αποδυνάμωση της οικονομίας μπορεί να περιορίσουν τις προσδοκίες.

Η Fed είναι πιθανό να παραμείνει επιθετική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εν μέσω επίμονα υψηλού πληθωρισμού, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτή τη φορά «οι αγορές μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Morgan Stanley, που υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς να περιμένουμε από τη Fed να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρόλο που αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση -υποδηλώνοντας ότι οι μετοχές έχουν περισσότερο περιθώριο πτώσης.

Οι αναλυτές της JPMorgan, από την άλλη, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί, οδηγώντας σε αλλαγή στάσης της Fed και βελτιώνοντας την εικόνα για τις μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο.

Τα χρηματιστήρια αποδύθηκαν σε ράλι τον Ιούλιο μετά το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1970 για τον S&P 500 και τη μεγαλύτερη πτώση εξαμήνου από το 2008 για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600. Η Goldman έχει προειδοποιήσει ότι το ράλι μπορεί να είναι μικρής διάρκειας.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Sanford C. Bernstein βλέπουν επίσης κινδύνους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, προειδοποιώντας ότι η πτώση τους ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v