Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα ΕΚΤ: Δεν αποταμίευσαν οι Ευρωπαίοι στην πανδημία

Οι περισσότεροι καταναλωτές της ευρωζώνης στην πραγματικότητα δεν αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν έχουν «σωσίβιο» έναντι του πληθωρισμού.

Ερευνα ΕΚΤ: Δεν αποταμίευσαν οι Ευρωπαίοι στην πανδημία

Μόνο το 20% των νοικοκυριών της ευρωζώνης αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότεροι δεν έχουν επιπλέον απόθεμα έναντι του πληθωρισμού, όπως δείχνει η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η μελέτη - μια προδημοσίευση του Οικονομικού Δελτίου της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα - βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής κατά το 2020 και το 2021. Διαπίστωσε ότι το 20% αύξησε τις αποταμιεύσεις του και το 16% τις μείωσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Η κατανομή κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μπορεί επομένως να περιορίσει τον βαθμό στον οποίο αυτές οι εξοικονομήσεις μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», σημειώνουν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και ο Francisco Tavares σε άρθρο τους για το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v