Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολεμικά πλοία κοντά στην Ταϊβάν στέλνει η Κίνα

Με κινεζικές κυρώσεις πληρώνει το ταξίδι στην Ταϊβάν η Πελόζι, ως αντίποινα για την επίσκεψή της στη νήσο. Φρένο στον αμυντικό διάλογο με ΗΠΑ πατάει το Πεκίνο. Η Κίνα θέλει να αλλάξει status quo στα Στενά της Ταϊβάν, τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πολεμικά πλοία κοντά στην Ταϊβάν στέλνει η Κίνα

Η Κίνα συνέχισε την Παρασκευή τις πιο προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις των τελευταίων δεκαετιών και διέκοψε τις αμυντικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επιδεινώνονται μετά το ταξίδι της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μια μέρα μετά την δυνητική εκτόξευση πυραύλων πάνω από το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, η Κίνα έστειλε πολεμικά πλοία στη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν - είναι η πρώτη τέτοια διείσδυση εδώ και χρόνια.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έστειλε επίσης πολεμικά αεροσκάφη πέρα από τα καθορισμένα από τις ΗΠΑ σύνορα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, την τρίτη διαδοχική μέρα τέτοιων πτήσεων από την επίσκεψη της Πελόζι.

«Η Κίνα επέλεξε να αντιδράσει υπερβολικά και να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της Προέδρου Πελόζι ως πρόσχημα για να αυξήσει την προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα μέσα και γύρω από τα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή.

Κατηγόρησε την Κίνα ότι επιδιώκει να αλλάξει το status quo στα στενά της Ταϊβάν. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την ακραία, δυσανάλογη και κλιμακούμενη στρατιωτική απάντηση».

Κινεζικοί πύραυλοι πέρασαν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν

Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την υπέρπτηση πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.

Με κινεζικές κυρώσεις πληρώνει το ταξίδι στην Ταϊβάν η Πελόζι

Η Κίνα δήλωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αφότου αψήφησε το Πεκίνο και έγινε η Αμερικανίδα πολιτικός στην υψηλότερη βαθμίδα πολιτικός που επισκέφτηκε την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τα μέτρα για την Πελόζι και τα μέλη της οικογένειάς της σε δήλωσή του αργά την Παρασκευή.

Η Πελόζι είναι η αξιωματούχος στην υψηλότερη βαθμίδα που αντιμετωπίζει κινεζικές κυρώσεις. Πέρυσι, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκιζόταν. Ο Πομπέο, ο οποίος ζήτησε να αναγνωριστεί η Ταϊβάν ως «ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος», δεν επισκέφτηκε το αυτοδιοικούμενο νησί μέχρι να τελειώσει τη θητεία του.

Η Κίνα κόβει τον διάλογο με τις ΗΠΑ

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι ο διάλογος μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών, ως αντίποινα για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι αναστέλλει τις συνομιλίες για το Κλίμα με τις ΗΠΑ καθώς και τη συνεργασία για την πρόληψη διασυνοριακού εγκλήματος και τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών, μεταξύ των οκτώ συγκεκριμένων μέτρων που ανακοίνωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v