Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν στροφές οι εισαγωγές χρυσού από την Κίνα

Οι ροές από την Ελβετία έφτασαν τους 80 τόνους τον Ιούλιο, οκταπλασιάζοντας τις ποσότητες σε σχέση με πριν από δύο μήνες και πιάνοντας ρεκόρ πενταετίας. Συγκράτηση των διεθνών τιμών στο πλαίσιο της κινεζικής «ημι-κανονικότητας».

Ανεβάζουν στροφές οι εισαγωγές χρυσού από την Κίνα

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από πέντε χρόνια εκτινάχθηκαν οι κινεζικές εισαγωγές χρυσού από τον κύριο κόμβο διύλισης στην Ελβετία, σηματοδοτώντας την αύξηση της ζήτησης στην ασιατική χώρα μετά τη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό, μεταδίδει το Bloomberg.

Από τους μεγαλύτερους αγοραστές ράβδων χρυσού στον κόσμο, η Κίνα μετέφερε περισσότερους από 80 τόνους από την Ελβετία τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα ελβετικά τελωνεία. Πρόκειται για ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οκταπλάσια σε σύγκριση με τις αποστολές του Μαΐου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κινεζική ζήτηση χρυσού αυξάνεται συγκρατώντας τις τιμές, μετά την υποχώρηση που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων lockdown σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας. 

«Η Κίνα έχει επιστρέψει στην ημι-κανονικότητα», δήλωσε ο Νίκος Καβαλής, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Metals Focus. «Η αγορά εξακολουθεί να μην είναι πολύ καλή, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη σε σχέση με τον Απρίλιο».

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν χαμηλές. Τον Μάρτιο είχαν πλησιάσει υψηλό ρεκόρ καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενθάρρυνε τη ζήτηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό καταφύγιο. Οι τιμές βρίσκονται μεταξύ 1.700 και 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, που συνήθως μειώνουν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ο χρυσός στην Κίνα έχει πιάσει ένα premium περίπου 7 δολαρίων σε διεθνείς τιμές, σχετικά υψηλό επίπεδο που ωθεί τις εγχώριες τράπεζες σε εισαγωγές ράβδων, σύμφωνα με τον Καβάλη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v