Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Δάνεια για τη διάσωση του πληγωμένου κλάδου real estate

Ειδικά «θεσμικά» δάνεια σε προβληματικούς εργολάβους, ώστε να τονωθεί η οικονομία που έχει φρενάρει και επιτέλους οι Κινέζοι να κατοικήσουν τα νέα τους σπίτια.

Κίνα: Δάνεια για τη διάσωση του πληγωμένου κλάδου real estate

Ειδικά δάνεια μέσω των θεσμικών τραπεζών της θα παράσχει η Κίνα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νέες κατοικίες θα παραδοθούν στους αγοραστές τους. Στόχος είναι να τονωθεί ο κλάδος των ακινήτων που αντιμετωπίζει κρίση χρέους και μειωμένες πωλήσεις.

Η βοήθεια θα αφορά μόνο έργα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες παράδοσης, ανέφερε το πρακτορείο Xinhua επικαλούμενο κοινή δήλωση του Υπουργείου Στέγασης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Η κίνηση, γράφει το Bloomberg, επικυρώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας ενισχύουν τη χρηματοδότηση του ταλαιπωρημένου κλάδου real estate, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με παύση πληρωμών στεγαστικών δανείων από εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους της μεσαίας τάξης που περιμένουν να δουν τα σπίτια που έκλεισαν, αλλά οι εργολάβοι καθυστερούν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Η παρατεταμένη ύφεση του κλάδου αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν ο πιο αργός από το αρχικό ξέσπασμα του Covid, ενώ η επέκταση για ολόκληρο το έτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 4%.

Ανταποκρινόμενη στην εντεινόμενη οικονομική επιβράδυνση, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, χωρίς να κατευναστούν ιδιαίτερα οι ανησυχίες, ενώ αναζητούνται επιπλέον κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας.

Πρόσφατα η Κίνα επέτρεψε στις τράπεζες και στους διαχειριστές επισφαλών χρεών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς σε ορισμένα δάνεια. Τον Απρίλιο η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε συνάντηση με περίπου 20 μεγάλες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με στόχο να βοηθηθούν 12 μεγάλες εταιρείες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του China Evergrande Group.

Ο τραπεζικός δανεισμός στον τομέα των ακινήτων μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια και η πτώση πιθανώς θα συνεχιστεί, εκτιμά το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v