Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αποσταθεροποιείται (και) η Ασία» εξαιτίας της αμερικανοκινεζικής διένεξης

Νέα επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Ταϊβάν και προειδοποιήσεις ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και το ουκρανικό μπορούν να εξαχθούν σε όλο τον πλανήτη.

«Αποσταθεροποιείται (και) η Ασία» εξαιτίας της αμερικανοκινεζικής διένεξης

Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορούν να εξαχθούν, επηρεάζοντας και την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τόνισε ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ, μεταδίδει το Reuters.

«Πιθανώς περιμένουμε να ενταθεί η γεωπολιτική διαμάχη σε Ασία-Ειρηνικό», είπε, κάνοντας αναφορά στην αμερικανοκινεζική διένεξη για την Ταϊβάν και προσθέτοντας ότι η Σιγκαπούρη θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να αποφύγει να εγκλωβιστεί στη «μείζονα αντιπαλότητα» και στο παιχνίδι εξουσίας.

Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας καθιστά «σχεδόν αδύνατη» την εποικοδομητική συνεργασία για πιεστικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και η διάδοση των πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε.

Χαιρέτισε μεν την πρόσφατη συμφωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, μέσω βιντεοκλήσης, να συναντηθούν για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ωστόσο τόνισε πως άπαντες κρατούν μικρό καλάθι και κανείς δεν αναμένει σημάδια βελτίωσης των διμερών σχέσεων σύντομα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ταϊπέι

Την ίδια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Ιντιάνα Έρικ Χόλκομπ προσγειώθηκε στην Ταϊβάν για ένα ταξίδι που, όπως λέει, στοχεύει να ενισχύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ της μεσοδυτικής πολιτείας και του νησιού, μεταδίδει το Bloomberg.

 

Η επίσκεψη στη νησιωτική χώρα της Ασίας τραβάει τους προβολείς της δημοσιότητας, καθώς πραγματοποιείται στον απόηχο της αυξημένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά το διήμερο ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου.

Η επίσκεψη της Πελόζι αποτέλεσε την πρώτη τόσο υψηλόβαθμη παρουσία στην Ταϊβάν εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Μια άλλη ομάδα Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Εντ Μάρκι της Μασαχουσέτης, ταξίδεψε στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v