Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ-Εριάν: Προσοχή, η Fed κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι

«Εχει καθυστερήσει πολύ με τα επιτόκια. Εξετάζει δύο προκλήσεις: να ξαναβάλει το τζίνι του πληθωρισμού στο μπουκάλι και να μη δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη και την ανισότητα», είπε ενόψει Jackson Hole.

Ελ-Εριάν: Προσοχή, η Fed κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι

Η Federal Reserve «δεν πρέπει να κλείσει τα βλέφαρα» καθώς αντιμετωπίζει τον καυτό πληθωρισμό και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αντιμετωπίζει μια «τεράστια» πρόκληση να βρει τρόπους να μειώσει την ανάπτυξη των τιμών χωρίς να βλάψει την οικονομία, καθώς προετοιμάζεται να απευθυνθεί στην παγκόσμια κεντρική τραπεζική κοινότητα, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE.

«Η Fed έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που εξετάζει δύο προκλήσεις: να ξαναβάλει το τζίνι του πληθωρισμού στο μπουκάλι και να μη δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη και την ανισότητα», είπε μιλώντας στο Bloomberg.

Εν αναμονή της έναρξης του οικονομικού συμποσίου Jackson Hole, ο πρόεδρος της Federal Reserve είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος επειδή η Fed κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. «Η Fed πρέπει να επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και πρέπει να το κάνει με πιο αφοσιωμένο τρόπο από ό,τι το έκανε μέχρι τώρα».

Στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας τον Ιούνιο, ο Πάουελ παραδέχτηκε ότι «καταλαβαίνουμε τώρα καλύτερα πόσο λίγα κατανοούμε για τον πληθωρισμό».

Χρειάζεται περισσότερη ειλικρίνεια σχετικά με το πώς υποτιμήθηκε τόσο το πληθωριστικό τέρας και πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θυσιάζοντας την ανάπτυξη -και τις θέσεις εργασίας- για να το τιθασεύσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v