Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βρήκαν Κίνα-ΗΠΑ: «Διασώζονται» οι υπό διωγμόν κινεζικές εισηγμένες

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αποκτούν πρόσβαση σε λογιστικά αρχεία και ελεγκτικά στοιχεία κινεζικών εισηγμένων, αφού πρώτα τις απείλησαν ότι θα τις αποβάλουν από το χρηματιστήριο και εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία...

Τα βρήκαν Κίνα-ΗΠΑ: «Διασώζονται» οι υπό διωγμόν κινεζικές εισηγμένες

Σημαντικό βήμα προς την επίλυση μιας διαφωνίας που απειλούσε να πετάξει έξω από τα αμερικανικά χρηματιστήρια κινεζικές επιχειρήσεις όπως η τεχνολογική Alibaba έκαναν Πεκίνο και Ουάσιγκτον, υπογράφοντας συμφωνία που επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να ελέγχουν λογιστικά αρχεία εταιρειών της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, γράφει το Reuters.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ απαιτούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία πρόσβαση σε ελεγκτικά στοιχεία κινεζικών εταιρειών εισηγμένων στα αμερικανικά χρηματιστήρια, ωστόσο το Πεκίνο εμφανιζόταν απρόθυμο επικαλούμενο ανησυχίες που συνδέονταν με την εθνική ασφάλεια. 

Η συμφωνία σηματοδοτεί την ανάκαμψη των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας δίνοντας μεγάλη ανάσα σε εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες, σε επενδυτές και χρηματιστήρια, καθώς η Κίνα διατηρεί την πρόσβαση στις μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές του κόσμου, εφόσον η συμφωνία γίνει πράξη.

Εάν όχι, περίπου 200 κινεζικές εταιρείες, όπως οι Alibaba Group, JD.Com και NIO, θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η συμφωνία αποτελεί απλώς ένα πρώτο βήμα και ότι η συμμόρφωση της Κίνας θα αποδειχτεί εφόσον πράγματι διεξαχθούν ανεμπόδιστα οι επιθεωρήσεις, όπως προβλέπεται.

Το Συμβούλιο Εποπτείας PCAOB, που επιβλέπει τους ελέγχους εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, δήλωσε ωστόσο ότι πρόκειται για την πιο λεπτομερή κανονιστική συμφωνία που έχει συναφθεί ποτέ με την Κίνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ειδοποίησαν ήδη τις επιλεγμένες εταιρείες πως θα προσγειωθούν στο Χονγκ Κονγκ για επιθεωρήσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος. 

Η κινεζική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών είπε ότι η διατήρηση των κινεζικών εταιρειών στα αμερικανικά χρηματιστήρια ωφελεί τους επενδυτές, τις εταιρείες, αλλά και τις δύο χώρες.

Οι μεγάλες κινεζικές εισηγμένες σημείωσαν άνοδο στις προσυνεδριακές συναλλαγές: 2,6% η Alibaba, σχεδόν 6% η Pinduoduo και 3,3% η Baidu, πριν υποκύψουν στο εκτεταμένο sell-off στη Wall Street λόγω ανησυχιών για μακρές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

«Και οι δύο πλευρές δείχνουν ισχυρή βούληση να επιλύσουν τις διαφορές τους», δηλώνει ο Κάι Ζαν, σύμβουλος στην κινεζική δικηγορική εταιρεία Yuanda, συμπληρώνοντας συγκρατημένα: «Στην πράξη όμως, και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν συγκρούσεις, με αφορμή τεχνικές λεπτομέρειες. Επομένως, η αβεβαιότητα παραμένει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v