Ο Jerome Powell γύρισε στο βαθύ κόκκινο τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ. "Βουτιά" 900 μονάδων για Dow Jones και 3,8% για Nasdaq. Στο 3,03% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Οριακή άνοδος για το δολάριο.

Ο Jerome Powell γύρισε στο βαθύ κόκκινο τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall Street μετά την δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ ότι θα απαιτηθεί καιρός για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία που κράτησε μόλις οχτώ λεπτά, ο Πάουελ είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε «μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης κάτω από την τάση» και προέβλεψε ότι «πολύ πιθανόν θα υπάρξει κάποια άμβλυνση στις συνθήκες στην αγορά εργασίας».

«Αυτά είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού», είπε ο Πάουελ καθώς προέβλεψε «κάποιο πόνο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο».

O Dow Jones βρίσκεται 2,9% χαμηλότερα,  ο S&P υποχωρεί 3,2% και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 3,8%

Νωρίτερα οι βασικοί δείκτες είχαν ανοίξει λίγο υψηλότερα αφού ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Raphael Bostic είπε ότι τείνει να ευνοήσει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να ανταποκρίνεται στις κινήσεις, αλλά τα επιτόκια πρέπει να κινηθούν προς «περιοριστική» περιοχή.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο. Τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου παρέμειναν πάνω από το 3%, ενώ το δολάριο υποχώρησε.

Η ανάκαμψη των μετοχών και των ομολόγων από τα χαμηλά του Ιουνίου τροφοδοτείται από τη θεώρηση ότι η Fed μπορεί να αμβλύνει τις κινήσεις της καθώς κορυφώνεται ο πληθωρισμός. 

Στο μεταξύ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται οριακά στο 3,03% και το δολάριο σημειώνει οριακή άνοδο σε σχέση με το ευρώ στο 0,9966 δολ.

Παράλληλα, η τιμή του αργού WTI υποχωρεί 0,4% στα 92,20 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός κινείται χαμηλότερα 0,8% στα 1757 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v