Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Φινλανδία προσφέρει πάνω από €10 δισ. στον τομέα ενέργειας

Πάνω από 33 δισ. ευρώ «ρίχνουν» στην ενέργεια ως εγγυήσεις ρευστότητας Σουηδία και Φινλανδία, «προκειμένου να αποτραπεί μια σκανδιναβική κρίση τύπου Lehman Brothers». Σήμα κινδύνου από τη μητρική της γερμανικής Uniper, ο ρόλος του Nasdaq Clearing.

Η Φινλανδία προσφέρει πάνω από €10 δισ. στον τομέα ενέργειας

Εγγυήσεις οικονομικής ρευστότητας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να προσφέρει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, προκειμένου να βοηθήσει στην αποτροπή μιας σκανδιναβικής οικονομικής κρίσης, μεταδίδει το ΑΠΕ.  

Την κυβερνητική ανακοίνωση είχε προαναγγείλει στο Twitter η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Annika Saarikko, ενώ αντίστοιχα το Σάββατο και η κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε θα παράσχει εγγυήσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, που θα φτάσουν τις 250 δισ. σουηδικές κορόνες (23,3 δισ. ευρώ) για να προστατεύσει την οικονομική σταθερότητα εν μέσω εκτίναξης των τιμών ενέργειας.

Πρόκειται για το «σχέδιο αποφυγής μιας Lehman Brothers στην ενεργειακή βιομηχανία», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Mika Lintila σύμφωνα με το Reuters.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η έσχατη επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες που διαφορετικά θα απειλούνταν με αφερεγγυότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin.

Οι εγγυήσεις στοχεύουν να αποτρέψουν την κατάρρευση ενεργειακών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Nasdaq Commodities, κάτι που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανέφεραν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Η απαίτηση εξασφαλίσεων στο Nasdaq Clearing έφτασε πρόσφατα τις 180 δισ. σουηδικές κορόνες, από περίπου 25 δισεκατομμύρια σε περιόδους κανονικότητας, λόγω της αύξησης 1.100% στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε η υπηρεσία χρέους της Σουηδίας.

O oίκος Nasdaq Clearing είναι σουηδική εταιρεία που εποπτεύεται από τις σουηδικές αρχές, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που παρενέβη για να αντιμετωπίσει την πιθανή κρίση, γράφει το Reuters.

Χωρίς κυβερνητικές εγγυήσεις, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ήδη σε «τεχνική χρεοκοπία», επισήμανε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Mikael Damberg.

Πριν από λίγες μέρες η φινλανδική εταιρεία Fortum Oyj ανακοίνωσε ότι οι εξασφαλίσεις που απαιτούνται για τις συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε μια εβδομάδα, φτάνοντας στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας έχει ζητήσει περισσότερη κρατική στήριξη στους εμπόρους προκειμένου να είναι εγγυημένες οι αγοραπωλησίες, καθώς δισεκατομμύρια ευρώ δίνονται ως εγγύηση για τις συναλλαγές μειώνοντας τη ρευστότητα και προκαλώντας ακόμη πιο ασταθείς τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v