Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 18 μηνών για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Επιφυλακτικότητα στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς επιδεινώνεται η κρίση κόστους ζωής και οι οικονομικές προοπτικές είναι δυσοίωνες. Δεύτερος μήνας συρρίκνωσης τον Αύγουστο.

Χαμηλό 18 μηνών για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, καθώς η ζήτηση βυθίστηκε, με τους πελάτες να είναι επιφυλακτικοί για την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής και τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές να περιορίζουν τις αγορές τους, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται ως οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στο χαμηλό 18 μηνών των 48,9 μονάδων τον Αύγουστο από τις 49,9 του Ιουλίου -ήταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 49,2. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση.

Xαμηλό 27 μηνών για τη Γερμανία -σε συρρίκνωση- και 17 μηνών για τη Γαλλία:

«Ένας δεύτερος μήνας επιδείνωσης των επιχειρηματικών συνθηκών στη ζώνη του ευρώ αυξάνει την πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

«Ο Αύγουστος είδε την παραγωγή να μειώνεται με αυξημένο ρυθμό, με τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να περιορίζουν τις δαπάνες τους εν μέσω της πρόσφατης έκρηξης του πληθωρισμού και της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές».

Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων μειώθηκε στο 46,9 από 47,6, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 49,8 από 51,2. Ηταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση του 50,2 και σημείωσε τον πρώτο μήνα κάτω από το ουδέτερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, υπήρξε κάποια ανακούφιση από τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές. Ενώ και οι δύο δείκτες τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν υψηλοί, και οι δύο υποχώρησαν, με τον δείκτη εισροών (σ.σ. δείκτη που αφορά το κόστος των πρώτων υλών) να πέφτει στο 72,5 από 74,7, στη χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v