Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρα σενάρια για τη ρωσική οικονομία

Εσωτερικό ρωσικό έγγραφο παρουσιάζει μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα για τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων από αυτήν που προβάλλει δημοσίως το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μαύρα σενάρια για τη ρωσική οικονομία

Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση καθώς ο αντίκτυπος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαπλώνεται, επιφέροντας πλήγμα σε τομείς στους οποίους η χώρα βασίζεται εδώ και χρόνια για να τροφοδοτήσει την οικονομία της, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που ετοιμάστηκε για την κυβέρνηση.

Το έγγραφο, αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς αξιωματούχων και ειδικών που προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, παρουσιάζει μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα από ό,τι κάνουν συνήθως οι ρώσοι αξιωματούχοι στις αισιόδοξες δημόσιες ανακοινώσεις τους.

Το Bloomberg έχει δει αντίγραφο της έκθεσης, η οποία συντάχθηκε για μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων στις 30 Αυγούστου.

Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά της.

Δύο από τα τρία σενάρια της έκθεσης δείχνουν τη συρρίκνωση της οικονομίας να επιταχύνεται το επόμενο έτος, με το ΑΕΠ να επιστρέφει στο προπολεμικό επίπεδο μόνο στο τέλος της δεκαετίας ή και αργότερα.

Το ένα βλέπει τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται ως και 8,3% την επόμενη χρονιά, ενώ το δεύτερο σενάριο προβλέπει την ύφεση να συνεχίζεται και το 2024 με το ΑΕΠ να χάνει συνολικά 11,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το επίπεδο του 2021.

Όλα τα σενάρια βλέπουν την πίεση των κυρώσεων να εντείνεται, με περισσότερες χώρες να είναι πιθανό να επιβάλλουν μέτρα κατά του Κρεμλίνου. Η απότομη στροφή της Ευρώπης μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί επίσης να πλήξει την ικανότητα της Ρωσίας να προμηθεύει τη δική της αγορά, τονίζει η έκθεση.

Πέρα από τις ίδιες τις κυρώσεις, οι οποίες καλύπτουν περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών και των εξαγωγών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα ένα «μπλόκο» που «έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις μορφές μεταφορών», αποκόπτοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Οι τεχνολογικοί και οικονομικοί περιορισμοί αυξάνουν την πίεση. Η έκθεση υπολογίζει ότι έως και 200.000 ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το 2025, η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για τη διεύρυνση του «brain drain».

Στις δημόσιες δηλώσεις τους, αξιωματούχοι λένε ότι το πλήγμα από τις κυρώσεις ήταν λιγότερο από ό,τι φοβόντουσαν, με τη συρρίκνωση πιθανώς να είναι μικρότερη από 3% φέτος και ακόμη πιο περιορισμένη το 2023.

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προσάρμοσαν επίσης τις προοπτικές για φέτος, αναιρώντας τις αρχικές προβλέψεις για βαθιά ύφεση καθώς η οικονομία κινήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v