Υφεση 2,9% για τη ρωσική οικονομία φέτος

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας είπε ότι αναμένει τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2023, έναντι προβλέψεων για πτώση 2,7% που έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα.

Υφεση 2,9% για τη ρωσική οικονομία φέτος

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2023-24, ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Maxim Reshetnikov, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οπως μεταδίδει το Reuters, στο βασικό του σενάριο, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας είπε ότι αναμένει τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2023, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, έναντι προβλέψεων για πτώση 2,7% που έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα.

Ο Reshetnikov είπε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε περιόδους ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους, με τη συρρίκνωση για ολόκληρο το έτος 2023 να προέρχεται από μια επίδραση υψηλής βάσης, είπε.

Το υπουργείο Οικονομίας προέβλεψε επίσης ανάπτυξη 2,6% το 2024, από το 3,7% που προέβλεπε τον Αύγουστο και ο Reshetnikov είπε ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά αύξησης του ΑΕΠ άνω του 3% έναν χρόνο μετά το 2024.

Οι νέες προβλέψεις σηματοδοτούν σημαντική βελτίωση από τις προβλέψεις που έγιναν μόλις τον περασμένο μήνα, όταν το υπουργείο Οικονομίας προέβλεψε συρρίκνωση 4,2% για το 2022 και πτώση 2,7% του ΑΕΠ το 2023. 

Ο Reshetnikov είπε ότι οι προσδοκίες έχουν πλέον βελτιωθεί, καθώς η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία καλύτερα από το αναμενόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v