Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νάρκη στην αγορά ενέργειας από margin calls 1,5 τρισ. δολαρίων!

Οι αυξήσεις και τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές απαιτούν από τις επιχειρήσεις να δεσμεύουν τεράστια ποσά ως εγγύηση. Γιατί εκτιμάται ότι είναι δύσκολη η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Νάρκη στην αγορά ενέργειας από margin calls 1,5 τρισ. δολαρίων!

Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές ενέργειας κινδυνεύουν να σταματήσουν, εκτός εάν οι κυβερνήσεις προσφέρουν περισσότερη ρευστότητα για να καλύψουν margin calls ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Equinor της Νορβηγίας.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια για εγγύηση των συναλλαγών εν μέσω άγριων διακυμάνσεων στις τιμές. «Θα χρειαστεί υποστήριξη ρευστότητας, αν και η φυσική αγορά λειτουργεί», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια. Η εκτίμηση της εταιρείας για κεφάλαια 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των συναλλαγών στα παράγωγα είναι «συντηρητική», είπε.

Πολλές εταιρείες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαχειριστούν τα margin calls (μια απαίτηση για επιπλέον εξασφαλίσεις ως εγγύηση για τις θέσεις που έχουν ανοιχτεί στην αγορά, όταν οι τιμές αυξάνονται). Αυτό αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ζητούν πιστωτικές γραμμές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος.

«Αυτό είναι απλώς κεφάλαιο που είναι νεκρό και δεσμευμένο σε margin calls», είπε ο Haugane σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο. «Εάν οι εταιρείες χρειαστεί να βάλουν τόσα χρήματα, αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα στην αγορά στεγνώνει και αυτό δεν είναι καλό για το συγκεκριμένο τμήμα των αγορών φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια της ΕΕ για παρέμβαση θα ήταν «λογικά» για το trading στα παράγωγα.

Μεταξύ των επειγουσών παρεμβάσεων που συζητούνται από την ΕΕ είναι τα ανώτατα όρια τιμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Για την Equinor, τα ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να έχουν νόημα, επειδή οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο «τοπικές». Αλλά στο φυσικό αέριο, τέτοια μέτρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα, λόγω της παγκόσμιας φύσης της αγοράς. Για παράδειγμα, η Ευρώπη πρέπει να νικήσει την Ασία στην τιμή, για να προσελκύσει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Η ενέργεια είναι μια τοπική, δηλαδή εγχώρια, αγορά, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δυνατό να γίνει κάτι που θα μπορούσαν να ελέγξουν οι κυβερνήσεις», είπε ο Haugane. «Αλλά το ζήτημα του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου είναι διαφορετικό, επειδή η αγορά φυσικού αερίου είναι παγκόσμια και ως εκ τούτου δεν είναι τόσο εύκολο τη διαχειριστείς».

Το βασικό ζήτημα της αγοράς φυσικού αερίου είναι η έλλειψη προσφοράς και τα ανώτατα όρια τιμών δεν θα μειώσουν την πίεση, ούτε θα προσθέσουν στα αποθέματα, σύμφωνα με το στέλεχος της Equinor. «Δεν δημιουργεί καμία λύση στο πρόβλημα», είπε ο Haugane. «Το φυσικό αέριο είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα και δεν έχουμε τόση προσφορά, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v